ua en ru

У Києві відкрився центр цифрового відновлення кінострічок.

У Києві на території Національної кіностудії ім. Довженка відкрився центр цифрового відновлення фільмів, повідомляє "Комерсант-Україна" . Його устаткування дозволяє усунути дефекти, що виникли на кіноплівці під впливом часу, і підвищити таким чином якість старих картин. Всього в Україні такого відновлення потребує близько 2 тис. фільмів.

Директор кіностудії ім. Довженка Ігор Ставчанський повідомив, що за сканер і програмне забезпечення, придбані в Німеччині, було заплачено 1 млн євро. При цьому 30% коштів поступили з держбюджету. Решту витрат кіностудія покрила "з власних обігових коштів". Щороку планується обробляти від 10 до 30 українських фільмів. Всього у фільмофонді кіностудії зберігається близько 1 тис. фільмів. Ще стільки ж копій знаходиться у фільмофонді Одеської кіностудії, зазначив він.

Як пояснив продюсер Sota Cinema Group Олег Кохан, повного циклу виробництва кінофільмів в Україні дійсно немає. "Існують в кращому разі окремі структури, здатні виконувати конкретні роботи, проте більшість з них, наприклад монтаж, звук Dolby, неконкурентоздатні", - зазначив він. За його словами, повний цикл створення кінофільмів необхідний, оскільки його наявність "стимулюватиме розвиток кіновиробництва".