ua en ru

В.Бондик: На посаду голови ВРЮ претендують В.Колесніченко, С.Гавриш і Л.Ізовітова.

На посаду голови Вищої ради юстиції (ВРЮ) України претендують суддя Володимир Колесніченко, Степан Гавриш і нинішня голова ВРЮ Лідія Ізовітова. Про це РБК-Україна повідомив заступник голови парламентського комітету з питань правосуддя народний депутат від Партії регіонів Валерій Бондик.

"Я підтверджую, що на цю посаду (голови ВРЮ) претендують троє людей", - сказав він, відповідаючи на питання, чи серед претендентів фігурують В.Колесніченко, С.Гавриш і Л.Ізовітова.

"Дійсно, діюча глава ВРЮ також претендує на цю посаду. І є правова колізія. Але вона вирішується так, що коли конкурують дві норми права, то діє спеціальна норма. Ізовітова Лідія досягла віку, коли держслужбовець не може обіймати цю посаду, але її посада - виборна. Тому, якщо вона буде переобрана, то ті, хто сумнівається можуть звернутися до Конституційного суду України (КСУ), який дасть роз'яснення", - пояснив В.Бондик, додавши, що він не вважає вік підставою для припинення повноважень.

"Ізовітова працювала нормально, виконувала свої обов'язки. І тут якраз є колізія, що стосується саме віку, а не того, що двічі не можна обіймати цю посаду. Адже вона виборна", - сказав В.Бондик.

Нагадаємо, на 15 березня ц.р. заплановано засідання ВРЮ, на якому планується обрати нове керівництво цього органу.

Нагадаємо, згідно зі ст. 6 закону України "Про Вищу раду юстиції України" на посаду члена ВРЮ може бути рекомендований громадянин України не молодше 35 і не старше 65 років. Згідно із даними прес-служби ВРЮ, 3 жовтня 2010 р. Л.Ізовітовій виповнюється 63 роки.

Згідно зі ст. 20 закону України "Про Вищу раду юстиції України" "голова ВРЮ обирається із членів ВРЮ на три роки, без права переобрання, на першому засіданні ВРЮ таємним голосуванням шляхом подачі бюлетенів з будь-якою кількістю кандидатур, запропонованих членами ВРЮ".