ua en ru

У Женеві у вівторок відкриється зустріч "шістки" по Ірану

Шість світових держав (США, Росія, Китай, Великобританія, Франція і Німеччина) і Іран готуються до дводенним переговорів в Женеві, спрямованих на пошук вирішення іранської ядерної кризи. Зустріч, яка повинна початися у вівторок, стане першою з моменту обрання президента Ірану Хасана Роухані, повідомляє "Радіо Свобода".

Роухані пообіцяв врегулювати ядерний спір у десятиденний строк від шести до дванадцяти місяців.

Тегеран хоче ослаблення західних економічних санкцій і каже, що готовий до "серйозним" переговорам. Але залишається не ясним, чи входить у наміри Ірану припинення програми по збагаченню урану. Тегеран стверджує, що його ядерна програма носить мирний характер. Західні держави стурбовані тим, що Іран намагається створити ядерну зброю. Шість світових держав та Іран в останній раз зустрічалися півроку тому в Алмати. Ці переговори закінчилися без жодного прориву.

У зв'язку з прибуттям іранської делегації в Женеві закрили ширмою барельєф із зображенням оголеного чоловіка біля входу в один із залів Палацу Націй, де пройдуть переговори.

За відомостями газети, ширма, на якій розтягнули іранські та європейські прапори, була встановлена перед барельєфом, щоб "не шокувати" представників іранської делегації.