ua en ru

В.Ющенко проти повторної експертизи своєї крові, - І.Ваннікова

Президент України (2005-2010 рр.) Віктор Ющенко виступає проти проведення повторної експертизи своєї крові. Про це заявила його речниця Ірина Ваннікова, повідомляє "5 канал".

Вона прокоментувала бажання Генеральної прокуратури України провести повторний аналіз. І.Ваннікова зазначила, що сумніви у результатах міжнародної експертизи можуть означати неготовність України визнавати акти міжнародного права. Вона також додала, що за дорученнями Генпрокуратури дослідження крові В.Ющенка вже проводили у лабораторіях правоохоронних органів Бельгії, Великої Британії та Німеччини у період з 2005 по 2009 р.

Раніше повідомлялося, Генеральний прокурор України Віктор Пшонка 6 листопада заявив, що необхідно провести повторну експертизу крові екс-президента країни Віктора Ющенка.

Як повідомив генпрокурор в ефірі українського телебачення, у слідства "є питання в частині об'єктивності аналізів". Мова йде про отруєння В. Ющенка діоксином в 2004 р. під час передвиборчої боротьби за президентський пост. Експерти припускають, що інформація про отруєння кандидата в президенти багато в чому вплинула на його перемогу на виборах.
Нагадаємо, коли восени 2004 р. стан здоров'я кандидата в президенти В.Ющенка погіршав, виникла версія, що його отруїли діоксином. Це підтвердили аналізи, зроблені у приватній клініці в Австрії.

Весь той час, коли екс-президент перебував при владі, вважалося, що факт отруєння доведений - В.Ющенко нібито отруїли на дачі тодішнього першого заступника голови Служби безпеки України Володимира Сацюка. Проте вже у вересні ц.р. заступника генпрокурора країни заявив буквально наступне: "Справа Ющенка" включає 321 тому, але в ньому немає навіть натяку на те, хто, коли і чому хотів отруїти кандидата на пост глави держави і чи намагався вбивати взагалі. Ми не знаємо відповіді".
Варто відзначити, що, незважаючи на три запрошення, спрямовані генпрокуратурою Віктору Ющенку для проведення повторної експертизи, екс-президент так і не прийшов на здачу крові. "Ми будемо працювати в цьому напрямку", - зазначив В.Пшонка.