ua en ru

У Японії в результаті землетрусів біля берегів острова Хонсю загинули 5 людей, в столиці горять будівлі

Серія потужних землетрусів, подіям сьогодні біля берегів японського острова Хонсю, привела до нових потужних руйнувань і жертв в регіоні. За останніми даними, число загиблих досягло вже п'яти чоловік і продовжує зростати, загальне число поранених і постраждалих досі залишається невідомим, передає РБК із засланням на Reuters.
Крім того, японська столиця Токіо, по свідоцтвах очевидцем, обійнята полум'ям. У місті горять десятки офісних будівель і житлових будинків. Також у вогні знаходиться портове місто Сендай, яке окрім цього накрила ще і хвиля руйнівного цунамі заввишки в 10 м.
Потужні підземні поштовхи в Японії вже привели до розриву дротів і припинення постачань електроенергії. Як повідомляється, в японській столиці Токіо 4 млн житлових будинків залишилися без електрики. Крім того, на нафтопереробному заводі поблизу Токіо почалася потужна пожежа. Власті прибережних префектур на острові Хонсю проводять екстрену евакуацію жителів. Вже оголошено про негайну евакуацію 20 тис. чоловік в префектурі Вакаяма. Крім того, в Токіо закритий міжнародний аеропорт Наріто.
Тим часом, японські власті закликають населення зберігати спокій. З відповідною заявою виступив прем'єр-міністр Японії Наото Кан, який пізніше сьогодні повинен провести прес-конференцію, присвячену підземним поштовхам. Крім того, уряд обіцяє вислати рятувальників в пострадавшие регіони для допомоги в розборі завалів і порятунку людей.
Острів Хонсю не перестає трясти - число зафіксованих землетрусів досягло вже 16. Сила останніх поштовхів склала, за даними Національної геологічної служби США, від 5,6 до 6,1 за шкалою Ріхтера, вогнища землетрусів знаходяться на глибині від 15 км. до 45,3 км.
Магнітуда найпершого землетрусу, що став найбільш сильним, склала 8,9. Воно почалося в 7:46 кск, а всі інші відбувалися практично безперервно впродовж більш ніж двох годинників. Щонайближче від епіцентрів знаходяться міста Міто і Токіо - 35 км. і 67 км. відповідно.