ua en ru

В Японії фондові торги 18 лютого закрилися зростанням індексу Nikkei на 3,13%

Фондові торги в Японії закрилися сьогодні різким зростанням індексу Nikkei на 3,13% після засідання керівництва Банку Японії і ослаблення ієни.

Фондові торги в Японії закрилися сьогодні різким зростанням індексу Nikkei на 3,13% після засідання керівництва Банку Японії і ослаблення ієни.

Цим ранком банківський регулятор Японії провів нараду з питань монетарної політики. Глава банку Харухико Курода підтвердив намір підвищити обсяг програми "кількісного пом'якшення" до рівня 60-70 трлн ієн (590-690 млрд дол.) щорічно. Основна мета, яку ставить перед собою Банк Японії, - подолати дефляцію, якою японська економіка схильна останні 15 років, і "розігнати" інфляцію до 2% в рік. До тих пір, поки це не буде виконано, регулятор не планує знижувати обсяг скупки облігацій.

Більш того, деякі інші стимулюючі програми (наприклад кредитування банків для стимулювання приватних позичальників) були збільшені в об'ємі, а їх термін дії продовжено додатково на один рік. В цілому, Курода очікує, що зростання споживчих цін, і темпи відновлення економіки в Японії будуть приблизно відповідати середньосвітового рівня. На цьому тлі курс ієни по відношенню до долара впав до двотижневого мінімуму і склав 102,75 ієни/дол.

Акції найбільшого в світі автовиробника Toyota Motor подорожчали за підсумками сесії на 2,4%. Причина - новина про те, що більшість японських заводів корпорації знову відкриті після снігового шторму. Потужний снігопад, що почався ще 14 лютого, призвів до закриття великої кількості підприємств по всій країні. Сьогодні ж стало відомо, що три з чотирьох найбільших фабрик Toyota знову запрацювали. Підприємства ж таких гігантів, як Honda, Fuji і Suzuki, поки закриті.

Єдиний з заводів Toyota, не відкрив сьогодні двері прохідної, - це фабрика в м. Цуцуми, що спеціалізується на випуску моделі Pirus. Примітно, що минулого тижня компанія відкликала 1,9 млн автомобілів Toyota Pirus з-за необхідності оновити програми бортового комп'ютера. Це більше половини всіх машин цієї моделі, випущених за 17 років виробництва.

Серед компаній лістингу Nikkei найсильніше в "плюс" пішли розробник комп'ютерних програм Konami (+7,2%), промислова корпорація Mitsui Mining and Smelting (+5,8%) і виробник напівпровідників Sumco (+5,8%).

Єдиною фірмою, чиї котирування знаходяться в "червоній" зоні за підсумками сьогоднішньої сесії в Токіо, є енергетична компанія Chubu Electric Power (-0,7%).

Торги по акціях японських автовиробників закрилися в "зеленій" зоні. Акції Nissan Motor подорожчали на 2,1%, котирування Mitsubishi Motors зросли на 1,4%, а ринкова капіталізація Honda Motor збільшилася на 2%.

За підсумками торгів 18 лютого 2014 р. індекс Nikkei виріс на 3,13% і склав 14843,24 пункту.