ua en ru

В Японії фондові торги 14 лютого закрилися зниженням індексу Nikkei на 1,5%

Фондові торги в Японії 14 лютого закрилися зниженням індексу Nikkei на 1,53%.

Фондові торги в Японії 14 лютого закрилися зниженням індексу Nikkei на 1,53%. Як відзначають аналітики, макроекономічні дані і корпоративні новини формують відносно рівний торговий фон, тому спадна динаміка Nikkei пояснюється погіршенням технічного прогнозу по індексу, пов'язаного зі зниженням інвестиційних очікувань. Негативної динаміки індексу сприяло деяке зміцнення ієни, яке традиційно негативно впливає на динаміку великих японських експортерів, орієнтованих на зарубіжні ринки.

Несприятливими виявилися і макроекономічні дані з США, зіпсували очікування інвесторів. У Штатах торгова сесія стартувала в "червоному" полі за даних щодо роздрібних продажів у країні, а також новин з ринку праці, які стали розчаруванням для інвесторів. Роздрібні продажі в США в січні 2014 р., всупереч очікуванням інвесторів, знизилися на 0,4%. Аналітики прогнозували, що показник не зміниться. Фахівці пояснюють таку негативну динаміку сильними морозами, сковавшими низку штатів країни.

Ще одним розчаруванням став звіт по ринку праці. Згідно щотижневому доповіді Мінпраці, число первинних вимог по виплаті допомоги з безробіття за тиждень, що завершився 7 лютого, зросла на 8 тис. заявок - до 339 тис. Аналітики очікували зменшення показника в порівнянні з попереднім тижнем на 1 тис. звернень. Негативні макроекономічні дані, що розчарували інвесторів і направили провідні американські індекси "червоне" поле, однак їм поступово вдалося відновити позитивну динаміку на тлі корпоративних новин.

На корпоративному фронті котирування японської пивоварної компанії Kirin Holdings Co. знизилися після того, як вона оприлюднила свій фінансовий прогноз. Котирування просіли на 9,2%, а вартість паперів в ході торгів опускалася до річного мінімуму, після того, як стало відомо, що власна прогнозована операційний прибуток компанії на 2014 р. досягає показника в 140 млрд ієн (1,37 млрд дол.). Аналітики прогнозували, що передбачувана операційний прибуток складе порядку 152,1 млрд ієн, але реальний прогноз компанії поступився очікуваному. Днем раніше котирування двох інших японських пивоварних компаній - Sapporo Holdings і Asahi Group Holdins - істотно просіли в ціні, причиною чого стали слабкі власні прогнози на поточний рік.

Котирування оператора після найбільшої соціальної мережі Facebook в Японії Mixi злетіли на 19,1% після того, як компанія підвищила власний прогноз з операційного прибутку проти прогнозованого раніше збитку.

За підсумками торгів 14 лютого 2014 р. індекс Nikkei знизився на 1,53% і склав 14313,03 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,46 ієни і склав на закритті фондових торгів 101,68 ієни/дол.