ua en ru

В Японії фондові торги 16 січня завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,39%

Фондові торги в Японії 16 січня завершилися незначним зниженням, незважаючи на зростання протягом торгової сесії.

Фондові торги в Японії 16 січня завершилися незначним зниженням, незважаючи на зростання протягом торгової сесії. В цілому, аналітики відзначають підвищену волатильність сесії. Напередодні японський ринок акцій активно ріс на тлі сильних макроекономічних даних в США і сильних фінансових звітів американських банків-важковаговиків.

Позитивно на акції японських компаній-експортерів позначилися свіжі дані за промисловими цінами в США в грудні 2013 р. Показник виріс на 0,4% в місячному численні, що співпало з очікуваннями аналітиків. Промислові ціни в США виросли вперше за останні три місяці, і це стало найбільшим зростанням показника за останні півроку. В листопаді 2013 р. показник знизився на 0,1% в місячному численні.

Сильні макроекономічні дані відбилися на зміцнення долара по відношенню до ієни, що не могло позитивно позначитися на котируваннях великих японських експортерів, традиційно виграють на тлі зменшення національної валюти Країни висхідного сонця. Саме на цьому тлі зростають в ціні акції японських автовиробників: папери Toyota Motor подорожчали на 0,4%, Nissan Motor - на 1,8%, Honda Motor - на 0,8%, а Mitsubishi Motors злетіли в ціні на 8,3%, і стали, таким чином, лідером "зеленої" зони за підсумками торгової сесії. Котирування виробника аудиоэлектроники Pioneer піднялися на 2,6% на хвилі слабшає японської національної валюти.

Найбільша енергетична компанія Японії Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) кілька додала в ринковій вартості (+0,6%). Причиною позитивної динаміки стало заяву, що уряд і японські банки схвалили план реструктуризації компанії, який повинен допомогти їй, нарешті, виправити скрутне фінансове становище після катастрофи на АЕС "Фукусіма-1" в березні 2011 р. Компанія пройшла процедуру банкрутства і тепер значною мірою належить уряду. У рамках реструктуризації TEPCO скоротить близько 2 тис. співробітників і перейде до холдинговою структурою до 2016г., а також створить спільні підприємства з іншими енергетичними компаніями для закупівлі зрідженого природного газу (СПГ). Це повинно допомогти заощадити до 650 млрд ієн (6,3 млрд дол.) в рік, при тому, що обсяги щорічних закупівель СПГ будуть збільшені до 40 млн т ЗПГ на рік: у два рази більше, ніж в 2013 р. На сьогоднішній день близько 70% витрат компанії на паливо припадає на придбання газу - таким чином, TEPCO замінює відсутню атомну електроенергію, оскільки всі АЕС після катастрофи закриті для перевірки безпеки.

За підсумками торгів 16 січня 2014 р. індекс Nikkei знизився на 0,39% і склав 15747,20 пункту. Курс долара до ієни виріс по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,13 ієни і склав на закритті фондових торгів 104,73 ієни/дол.