ua en ru

В Японії фондові торги 7 лютого завершилися підвищенням індексу Nikkei на 2,17%

Фондові торги в Японії 7 лютого завершилися підвищенням індексу Nikkei на 2,17% на тлі позитивних новин зі США, а також очікуваного звіту по безробіттю в Штатах.

Фондові торги в Японії 7 лютого завершилися підвищенням індексу Nikkei на 2,17% на тлі позитивних новин зі США, а також очікуваного звіту по безробіттю в Штатах. Це досягнення стало найкращим результатом для Nikkei за тиждень.

Напередодні доповіді Міністерства праці США стало відомо, що число первинних вимог по виплаті допомоги з безробіття за тиждень, що завершився 31 січня, склала 331 тис. звернень. Фактичне значення поступилося прогнозами. Згідно з очікуваннями аналітиків, кількість первинних вимог повинно було скласти 335 тисяч. Менше, ніж очікувалося, число заявок на виплату допомоги порадувало інвесторів, які і так знаходяться в напрузі перед публікацією одного з головних американських звітів - звіту по безробіттю та створення нових робочих місць в країні.

Міністерство праці США оприлюднить свою доповідь сьогодні. Згідно з очікуваннями, в січні 2014 р. рівень безробіття не зміниться, зберігшись на рівні 6,7%. Тим часом, кількість робочих місць в економіці США (без урахування сільського господарства), згідно з прогнозами, зросте на 185 тис. Як повідомлялося, грудневий доповідь став справжнім розчаруванням для інвесторів по всьому світу: рівень безробіття був зафіксований на рівні 6,7%, але число нових робочих місць зросла лише на 74 тис.

В полі корпоративних новин однією з найбільш цікавих компаній залишається Sony Corp. Її котирування продовжують стрімке зростання і закривають торги підвищенням на 4,1%. Напередодні японська корпорація оприлюднила свій прогноз на поточний фінансовий рік (закінчується 31 березня 2014 р.), де заявила, що замість чистого прибутку в 300 млн дол. вона розраховує отримати чистий збиток у розмірі 1,1 млрд дол. Згідно з консенсус-прогнозом аналітиків, прибуток компанії повинна скласти близько 240 млн дол. Крім того Sony, чий рейтинг за шкалою Moody's був менше місяця тому знижений до "сміттєвого" рівня Ba1, заявила, що має намір скоротити близько 5 тис. співробітників, продати свій проблемний бізнес з виробництва ПК і відокремити своє телевізійне напрямок.

Інші компанії - виробники електроніки та фототехніки відзначилися здебільшого висхідною динамікою. Котирування Canon Inc. виросли на 3,2%, ринкова капіталізація Ricoh Co. Ltd. зросла на 3,5%, папери Fujifilm Holdings подорожчали на 0,6%, а котирування Toshiba Corp. піднялися на 1,7%.

На тлі кілька ослабшей ієни виграли великі компанії-експортери, орієнтовані здебільшого на зарубіжні ринки і одержують значну частину прибутку за кордоном. Серед таких компаній - великі японські автовиробники. Котирування Toyota Motor піднялися майже на 2%, папери Nissan Motor Co. додали в ціні 2,2%, а ринкова капіталізація Honda Motor Co. зросла на 2,9%.

Котирування найбільшої в Японії телекомунікаційної компанії Nippon Telegraph & Telephone Corp., більш відомої як NTT, піднялися на 3,4% після того, як вона оголосила про проведення зворотного скупки акцій.

За підсумками торгів 7 лютого 2014 р. індекс Nikkei виріс на 2,17% і склав 14462,41 пункту. Курс долара до ієни виріс по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,62 ієни і склав на закритті фондових торгів 102,06 ієни/дол.