ua en ru

Фондові торги В Японії 28 листопада завершилися зростанням індексу Nikkei на 1,8%

Фондові торги в Японії 28 листопада завершилися зростанням індексу Nikkei на 1,8%. Позитивна динаміка обумовлена просіданням ієни на тлі відносно позитивних макроекономічних даних із США.

Так, згідно щотижневому доповіді Мінпраці США, число заявок на допомогу з безробіття за тиждень з 16 по 22 листопада 2013 р. знизилося до 316 тис., що на 10 тис. менше, ніж тижнем раніше. Результат перевершив прогнози аналітиків, які очікували зростання показника до рівня 330 тис. вимог.

Доповідь Reuters і Мічиганського університету пролив світло на останні дані по споживчій довірі в США. Згідно зі звітом, також опублікованому напередодні, індекс споживчої довіри в листопаді виріс майже на 2 пункти, склавши, за остаточними даними, 75,1 пункту. В жовтні 2013 р. індекс споживчої довіри становив 73,2 пункту. Відчутно гірше виявилися дані за обсягом продажів товарів тривалого користування в США. В жовтні 2013 р. показник знизився на 2%, в той час як аналітики очікували зниження на 1,9%.

У макроекономічній "бочці меду" "ложка дьогтю" у вигляді даних по товарах тривалого користування зовсім не зайва. Крім того, що відмінні макроекономічні показники призводять до посилення долара, вони чинять тиск на стратегію Федеральної резервної системи (ФРС) США, потенційно наближаючи дату початку скорочення програми кількісного пом'якшення QE3. У той час як дані по ринку безробіття і споживчій довірі швидше підштовхують ФРС початку скорочення, доповідь по товарах тривалого користування можна розглядати в якості стримуючого фактора.

Загальний фон сприятливо позначився на котируваннях банків Країни висхідного сонця. Так, папери Mizuho Financial Group додали в ціні 0,5%, ринкова капіталізація Awa Bank зросла на 1,4%, котирування Nomura Holdings Inc. піднялися на 1,1%, а акції Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. стали дорожче на 0,8%.

Великі експортери також відзначилися зростанням котирувань на тлі подальшого ослаблення ієни. Папери Canon Inc. додали в ціні 1,4%, ринкова капіталізація Ricoh Co. Ltd. зросла на 0,8%, акції Fujifilm Holdings подорожчали на 1,2%, а котирування Panasonic Corporation піднялися на 2,8%.

Великий виробник автомобілів Toyota Motor відзначився підвищенням котирувань на 1,1%, в той час як акції його конкурента Nissan Motor Co. додали в ціні 1,3%, Honda Motor Co. - 1,5%.

За підсумками торгів 28 листопада 2013 р. індекс Nikkei виріс на 1,8% і склав 15727,12 пункту. Курс долара до ієни знову підвищився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,44 і, переваливши за позначку 102 ієни, склав на закритті фондових торгів 102,02 ієни/дол.