ua en ru

Фондові торги В Японії 20 грудня завершилися зростанням індексу Nikkei на 0,07%

Фондові торги в Японії закрилися сьогодні мінімальним підвищенням індексу Nikkei на 0,07%. В ході всієї торговельної сесії індекс знаходиться в "червоній" зоні, однак за кілька хвилин до завершення торгів вийшов в "плюс" і завершив, таким чином, тиждень на позитивній ноті.

Експерти пов'язують зниження індексу Токійської біржі в ході торгів з фіксацією прибутку інвесторами перед вихідними. Цілком можливо, що зміна настрою інвесторів пов'язана з продолжившимся зниженням курсу ієни до долара. Така ситуація справляє позитивний вплив на експортно-орієнтовану економіку Японії, що часто є основою підвищення торговельної площадки в Токіо.

Частково на торги по-як і раніше впливає рішення Федеральної резервної системи (ФРС) США про початок помірного скорочення програми "кількісного пом'якшення" (QE3) з січня 2014 р. Гравці ринку очікували цього скорочення як мінімум з вересня 2013 р. Деякі макроекономічні показники свідчили про вихід США з кризи, що ставило питання про урізання QE3. У жовтні ці розмови відійшли на другий план через "шатдауна" американського держапарату - і експерти, і трейдери вважали, що така політико-економічна проблема відсуне скорочення стимулюючої програми до середини 2014 р.

Програма QE3 називається "стимулюючої", оскільки це майже єдиний інструмент проведення політики Федерального резерву в умовах мінімальної процентної ставки. Вона полягає у викупі облігацій мегарегулятором для введення в економіку додаткової грошової маси. На даний момент обсяг цього викупу становить 85 млрд дол. в місяць. 18 грудня 2013 р. було оголошено про те, що з січня 2014 р. ця сума знижується до 75 млрд дол.

Крім того, в самому кінці сьогоднішньої сесії у Токіо відбулося засідання Банку Японії. На ньому регулятор ухвалив рішення зберегти процентну ставку на поточному рівні 0,1%. Стабільність у політиці Банку Японії також може бути одним з чинників зростання індексу Nikkei.

У трійці лідерів за підсумками сесії 17 грудня 2013 р. в Токіо знаходяться виробник електроніки Fujitsu (+4,1%), автоконцерн Mazda Motor (+3,5%) і холдингова компанія Fast Retailing (+2,7%).

Серед фірм, чиї котирування знизилися сильніше за все, варто виділити одну з найбільших у світі тютюнових компаній Japan Tobacco (-3,2%), виробника електроприладів Taiyo Yuden (-2,6%) і телекомунікаційного гіганта KDDI (-2,5%).

Котирування японських автовиробників переважно знижувалися. Акції Nissan Motor подешевшали на 2,4%, котирування Mitsubishi Motors знизилися на 0,6%, ціна паперів Toyota Motor знизилася на 0,5%, а ринкова капіталізація Honda Motor зріс на 0,9%.

За підсумками торгів 20 грудня 2013 р. індекс Nikkei виріс на 0,07% і склав 15870,42 пункту. Курс долара до ієни виріс по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,15 ієни і склав на закритті фондових торгів 104,38 ієни/дол.