ua en ru

В Японії фондові торги 13 лютого закрилися зниженням індексу Nikkei на 1,8%

Фондові торги в Японії 13 лютого закрилися зниженням індексу Nikkei на 1,79% на тлі уповільнення на американському ринку.

Фондові торги в Японії 13 лютого закрилися зниженням індексу Nikkei на 1,79% на тлі уповільнення на американському ринку.

Фондові торги в США 12 лютого завершилися різноспрямовано: два з трьох провідних індексів завершили сесію в "червоному полі. Деяке охолодження бірж аналітики вважають цілком природним. Попереднє йому ралі було викликано довгоочікуваним виступом нового керівника Федеральної резервної системи (ФРС) США Джанет Йеллен перед конгресом США. У ході свого першого виступу на новій посаді Йеллен зазначила прихильність поточним курсом ФРС і тактику поступового скорочення програми "кількісного пом'якшення" за умови, що економіка країни, а особливо ринок праці, і надалі будуть демонструвати ознаки відновлення. З промови Йеллен випливало, що сюрпризів найближчим часом очікувати не доводиться, що додало оптимізму інвесторам.

На поточний день запланована публікація важливих макроекономічних даних, які дозволять судити про процес відновлення американської економіки. Вони знову тримають інвесторів в напрузі. Сьогодні будуть оприлюднені свіжі дані по ринку праці США, а саме число первинних вимог по виплаті допомоги з безробіття за тиждень, що завершився 7 лютого. Очікується, що число звернень складе 330 тис. проти 331 тис. звернень тижнем раніше. Сьогодні також заплановані до публікації нові дані з роздрібних продажів за січень в США.

У секторі корпоративних новин папери пивоварних Sapporo Holdings і Asahi Group Holdins істотно просіли в ціні, опустившись в ході торгів до свого тижневого цінового мінімуму. Ринкова капіталізація компаній скоротилася на 4,1% і 4,6% відповідно, після того як обидві вони оприлюднили власні прогнози на 2014 р. Показник операційного прибутку поступився прогнозами. Це і спричинило за собою зниження котирувань.

На досить слабких позиціях закрили сесію і великі компанії-експортери, орієнтовані здебільшого на зарубіжні ринки. Приводом для цього стала млява динаміка ієни, в ослабленні якій зацікавлені японські компанії-експортери. На цьому тлі котирування Canon Inc. знизилися на 0,7%, ринкова капіталізація Ricoh Co. Ltd. знизилася на 0,3%, ринкова капіталізація Fujifilm Holdings скоротилася на 1,9%, а папери Panasonic Corporation стали легше на 3,2%. Цінні папери автовиробників відзначилися схожою динамікою. Ринкова капіталізація Toyota Motor знизилася на 2,1%, а Nissan Motor Co. - на 1%, в той час як котирування Honda Motor Co. просіли більш ніж на 2%.

Ринкова капіталізація виробника автозапчастин Calsonic Kansei Corp. у першій половині торгів відзначилася впевненим зростанням. Підвищення вартості паперів компанії сприяло її повідомлення про те, що очікуваний чистий прибуток за підсумками року перевищить показник прибутку, прогнозований раніше. Сесію, проте, котирування закрили зниженням більш ніж на 2%.

За підсумками торгів 13 лютого 2014 р. індекс Nikkei знизився на 1,79% і склав 14534,74 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,39 ієни і склав на закритті фондових торгів 102,14 ієни/дол.