ua en ru

В Японії дефіцит торговельного балансу в липні склав 6,5 млрд дол

В Японії дефіцит торговельного балансу в липні 2012 р. склав 6,5 млрд дол., передає Associated Press з посиланням на повідомлення японського Міністерства фінансів. Експорт знизився на 8% порівняно з липнем 2011 р. і склав 66,9 млрд дол., у той час як імпорт виріс на 2% і досяг 73,6 млрд дол.

Зниження експорту в ЄС стало рекордним за три роки і склало 25,1% у річному обсязі, у той час як експорт в Китай знизився на 11,9%.

"Європейська боргова криза є ключовим чинником, який призвів до зниження нашого експорту. Це порівнянно з періодом після банкрутства банку Lehman Brothers. Ми вважали, що попит у Китаї підтримає японську економіку, але ситуація зовсім інша", - відзначив експерт банку Bank of America Merryl Lynch в Токіо.

У I півріччі 2012 р. дефіцит торговельного балансу Японії склав рекордні 37,4 млрд дол.

Основними причинами негативного сальдо торгового балансу стало зростання закупівель палива, у тому числі природного газу, який необхідний для електростанцій після зупинки більшості атомних АЕС. Їх робота була припинена після цунамі в березні 2011 р., яке призвело до аварії на АЕС "Фукусіма-1".

Незважаючи на складності, експерти прогнозують зростання економіки Японії в 2012 р. на 2,2%, що стане кращим показником серед країн "Великої сімки".