ua en ru

В.Янукович зуствівся з прем'єром Китаю В.Цзябао

Президент України Віктор Янукович провів зустріч з прем'єром Державної ради Китайської Народної Республіки (КНР) Вень Цзябао.

Про це повідомляє прес-служба говови української держави.

На початку розмови В.Янукович підкреслив, що із задоволенням зустрічається із високопосадовцем, від якого значною мірою залежатиме успішна реалізація домовленостей, досягнутих під час вчорашніх зустрічей із головою КНР.

"Я знаю, що таке робота прем'єр-міністра, тому я вважаю, що у нас з вами буде можливість знайти такі моделі реалізації дуже амбітних планів України та Китаю, які б дали змогу ближчим часом українському та китайському народам відчути поступ у наших взаєминах", - сказав Президент.

Зі свого боку прем'єр Держради КНР, вітаючи Президента України у Китаї, відзначив, що його візит відбувається у дуже важливий період розвитку українсько-китайських відносин. У цьому контексті Вень Цзябао зауважив, що вчора між Віктором Януковичем та Ху Цзіньтао відбулися "дуже змістовні та дружні переговори", за підсумками яких сторони досягли домовленостей з широкого спектру питань.

"Я вважаю, що найважливішим підсумком ваших переговорів стало глибоке спільне розуміння того, що ми повинні докласти величезних зусиль для всебічного підвищення рівня співробітництва між Україною та Китаєм", - сказав прем'єр Держради Китайської Народної Республіки.

На його думку, сьогодні важливим є розвиток співпраці між нашими країнами у торговельно-економічній, інвестиційній сферах, галузі АПК. Прем'єр висловив переконання, що успішний візит Президента України в КНР, зокрема, його спілкування з діловими колами, створюють "дуже гарний фундамент для подальшого, більш динамічного розвитку відносин між нашими країнами".

Нагадаємо, 2 вересня у присутності глав обох держав відбулася церемонія підписання 13 двосторонніх документів, серед яких:

- Основні напрями українсько-китайських відносин (Дорожня карта) на 2010-2012 рр.;

- Угода між Кабінетом міністрів України і урядом КНР про співпрацю в галузі захисту і карантину рослин;

- Програма українсько-китайської співпраці в галузі дослідження і використання космічного простору в мирних цілях на 2011-2015 рр.;

- Протокол між Державною митною службою України і Державною митною адміністрацією КНР про взаємну допомогу в перевірці достовірності задекларованої вартості товарів;

- Міжурядова угода про надання уряду України безоплатної допомоги;

- Угода про створення Спільної ділової ради між Торговельно-промисловою палатою України і китайським Комітетом сприяння міжнародній торгівлі та інші.

В.Янукович оцінив вартість інвестпроектів у рамках підписаних угод на 4 млрд дол.