ua en ru

В.Янукович закликає до недопущення в Україні будь-яких проявів антисемітизму, ксенофобії та расизму

Президент України Віктор Янукович закликає до недопущення в Україні будь-яких проявів антисемітизму, ксенофобії, расизму та нетерпимості. Про це йдеться у зверненні Президента з нагоди Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту, опублікованому на офіційному сайті глави держави.

За рішенням Організації Об'єднаних Націй щороку 27 січня світ відзначає Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту.
"Нелюдська ідеологія нацистів, побудована на біологічній ненависті та послужливій лженауці, люта ксенофобія призвели до неосяжної за масштабами катастрофи - масового знищення людей за національною ознакою. Під час Другої світової війни страшна трагедія охопила Україну, яка внаслідок Голокосту втратила багато сотень тисяч своїх громадян єврейської національності. Восени цього року на державному рівні ми відзначатимемо скорботну дату - 70-ті роковини звірячого знищення людей у Бабиному Яру, пом'янемо невинно убієнних та вшануємо українців, які часто ціною власного життя рятували своїх співвітчизників від неминучої смерті. Тривожить, що сьогодні, через багато десятків років після розгрому фашизму, подекуди у світі піднімає голову його страшна примара, переслідуючи людей за релігійною чи расовою ознакою. Пам'ять про мільйони безневинних жертв спонукає нас робити все можливе задля недопущення в українському суспільстві будь-яких проявів антисемітизму, ксенофобії, расизму та нетерпимості. Віддаючи данину пам'яті жертвам нацизму, закликаємо усіх людей доброї волі до порозуміння, взаємної поваги і толерантності", - йдеться у зверненні.
Нагадаємо, 27 січня 1945 р. Радянська армія звільнила концентрацій табір Освєнцим.
Концтабір Освенцім (Аушвіц-Біркенау) був створений у 1942 р. на території Польщі. В ньому було знищено близько 1,1 млн в'язнів, насамперед євреїв. Серед в'язнів були також поляки, цигани, радянські військовополонені та громадяни низки інших країн.