ua en ru

В.Янукович підписав указ "З питань забезпечення органами виконавчої влади доступу до публічної інформації"

Сьогодні Президент України Віктор Янукович підписав указ "З питань забезпечення органами виконавчої влади доступу до публічної інформації". Про це на сьогоднішньому брифінгу заявила радник Президента України - представник Президента України у Конституційному Суді України Олена Лукаш, передає кореспондент РБК-Україна.
"Президент України В.Янукович сьогодні підписав указ "З питань забезпечення органами виконавчої влади доступу до публічної інформації". Цим указом Президент зобов'язує Кабінет міністрів України забезпечити в установленому порядку здійснення фінансування, передбачених законом України про доступ до публічної інформації заходів, виконуваних розпорядниками інформації, які утримуються за рахунок коштів державного бюджету", - підкреслила О.Лукаш.
За її словами, Президент зобов'язав уряд у визначений законом термін визначити граничні норми витрат на друк і копіювання документів, а також Кабмін зобов'язаний ввести моніторинг виконання органами виконавчої влади закону України про доступ, а також моніторинг судових рішень, прийнятих у зв'язку з порушенням права на отримання публічної інформації.
"Кабмін зобов'язаний розробити і ввести на розгляд Верховній Раді законопроекти щодо забезпечення розпорядниками інформації доступу до публічної інформації. Також Кабмін повинен вжити заходів щодо забезпечення уніфікованого підходу до отримання органами виконавчої влади інструкцій з питань обліку, зберігання і використання документів та інших матеріальних носіїв, які містять відомості, які становлять службову інформації", - додала О.Лукаш.
Також вона зазначила, що цим указом глава держави зобов'язує уряд визначити спеціальні структурні підрозділи або визначити посадові особи, які будуть організовувати доступ до публічної інформації і завдання таких структурних підрозділів або осіб. Крім того, вони повинні бути забезпечені спеціальними місцями для роботи з документами, які містять публічну інформацію, їх копіями та обладнати такі місця відповідної оргтехнікою. Також необхідно створити умови для подання письмових запитів громадянами з обмеженими фізичними можливостями.
О.Лукаш наголосила, що прийнятий парламентом 11 січня закон про публічну інформацію не дозволить чиновникам "ховатися за процедури" написання запитів та надання відповідей, оскільки в даному законі передбачено термін одноденної відповіді, "а в разі неможливості надання відповіді або у разі наявності дуже великого кількості інформації за обсягом - протягом 20 днів обов'язкове інформування громадянина про причини такої затримки".
Також О.Лукаш зазначила, що своїм указам глава держави поклав особисту відповідальність на виконання цього закону безпосередньо на керівників центральних і місцевих органів виконавчої влади, "органам ж місцевого самоврядування запропоновано вжити заходів для забезпечення доступу громадян до публічної інформації".