ua en ru

В.Янукович: Ізраїль є важливим політичним та торговельно-економічним партнером України на Близькому Сході

Під головуванням Президента України Віктора Януковича та Президента Ізраїлю Шимона Переса відбуваються українсько-ізраїльські переговори у розширеному складі. Говорячи про важливість подальшої розбудови двостороннього діалогу між нашими країнами, Президент України назвав Ізраїль важливим політичним та торговельно-економічним партнером України на Близькому Сході, повідомляє прес-служба глави держави.

"Ми розцінюємо Ваш візит як підтвердження дружніх та партнерських відносин між Україною та Державою Ізраїль. Упевнений, що цей візит надасть потужний імпульс розвитку українсько-ізраїльського співробітництва та дозволить визначити пріоритети нашої взаємодії на перспективу", - сказав Президент України на початку переговорів.

Українська сторона позитивно оцінює динаміку розвитку українсько-ізраїльських відносин, зауважив Віктор Янукович, зокрема відзначивши суттєву активізацію двосторонніх контактів у політичній сфері протягом 2009 і 2010 рр. та активну взаємодію на рівні зовнішньополітичних відомств України та Ізраїлю.
"Ми надаємо великого значення міжпарламентським зв'язкам, потенціал яких, на мою думку, використовується не повною мірою. Вважаю, що ми могли б запропонувати парламентам наших країн розглянути можливість здійснення найближчим часом обміну візитами високого рівня, в ході яких обговорити актуальні питання двосторонньої співпраці", - також зазначив Президент.

Окрему увагу глава держави звернув на конструктивний діалог України та Ізраїлю в рамках ООН та інших міжнародних організацій.
"Упевнений, що плідний обмін думками з найактуальніших міжнародних питань сприятиме подальшому зближенню позицій України та Ізраїлю з багатьох міжнародних проблем", - переконаний В.Янукович.

Зі свого боку Президент Держави Ізраїль відзначив теплий прийом очолюваної ним делегації в Україні. "Я думаю, Україна та Ізраїль мають дуже цікаве спільне минуле, зі злетами та падіннями", - сказав він, нагадавши, зокрема, що Україна протягом тривалого часу була місцем проживання великої кількості євреїв, які зберігали свою культуру.
"Ми, безумовно, дуже високо оцінюємо всі позитивні зрушення, які спостерігаються у наших відносинах", - наголосив Ш.Перес.

Нагадаємо, візит Ш.Переса триватиме 23-26 листопада. Ш.Переса буде супроводжувати міністр закордонних справ Ізраїлю Авігдор Ліберман.
Ш.Перес проведе серію зустрічей з В.Януковичем і спікером Верховної Ради (ВР) України Володимиром Литвином.
Крім дипломатичних зустрічей, Президент Ізраїлю відвідає Бабин Яр - місце, де під час Другої світової війни від рук нацистів загинуло більше 100 тис. осіб, половина з яких були українські євреї.
Окрім А.Лібермана, Ш.Переса супроводжує член Кнесету (ізраїльського парламенту) Алекс Міллер, як голова ізраїльсько-українського парламентського об'єднання.