ua en ru

У ТСК пропонують у новій Конституції надати право Раді достроково припиняти повноваження Президента у разі узурпації ним влади

В тимчасовій спеціальній комісії (ТСК) Верховної Ради з напрацювання проекту змін до Конституції України пропонують у новій Конституції надати право Верховній Раді України достроково припиняти повноваження Президента України

В тимчасовій спеціальній комісії (ТСК) Верховної Ради з напрацювання проекту змін до Конституції України пропонують у новій Конституції надати право Верховній Раді України достроково припиняти повноваження Президента України у разі узурпації ним влади. Про це йдеться у зведеній таблиці поправок і пропозицій до Основного закону, яку підготувала ТСК і яка є у розпорядженні РБК-Україна.

Так, згідно з таблицею, поправка, яка подається як основна, пропонує зазначити у пункті 7 статті 85 Конституції України, що Верховна Рада може достроково припиняти повноваження Президента України у випадках, передбачених цією Конституцією.

Також існує альтернативна поправка, згідно з якою пропонується взагалі виключити пункт 7 зі статті 85 Основного закону. Нагадаємо, у діючій Конституції у пункті 7 статті 85 зазначено, що ВР призначає вибори Президента України у строки, передбачені цією Конституцією.

Крім того, основна поправка пропонує закріпити у статті 111 Конституції норму, згідно з якою Президент України може бути усунений з поста Верховною Радою України в порядку імпічменту у разі наявності в його діяннях ознак складу злочину. Питання про усунення Президента з поста в порядку імпічменту ініціюється більшістю від конституційного складу Верховної Ради.

Також основна поправка пропонує прописати у статті 112 Конституції, що у разі дострокового припинення повноважень Президента України в результаті відставки; незадовільного стану здоров'я; смерті; особисто заяви про відставку або усунення з поста в порядку імпічменту; виконання обов'язків Президента на період до обрання і вступу на пост нового Президента покладається на голову Верховної Ради України. Голова Верховної Ради України в період виконання ним обов'язків Президента України не може здійснювати повноваження, передбачені пунктами 2, 6-8, 10-13, 22, 24, 25, 27, 28 частини першої статті 106 Конституції України.
У разі невиконання у визначений строк Президентом України повноваження, передбаченого пунктом 9 частини першої статті 106 Конституції України, виконання зазначеного повноваження невідкладно здійснюється Головою Верховної Ради України.

Також існує три альтернативні поправки до статті 111 Конституції. Перша альтеративна поправка пропонує зазначити , що імпічмент Президента можливий "у разі вчинення ним державної зради, корупційного діяння або іншого злочину". Друга та третя поправки передбачають імпічмент Президента "у разі вчинення ним діянь, що мають ознаки державної зради, узурпації державної влади або іншого умисного злочину".

У альтернативній поправці також зазначається, що питання про усунення Президента з поста в порядку імпічменту ініціюється третиною народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України.

Альтернативна поправка до статті 112 пропонує вказати в Конституції, що у разі дострокового припинення повноважень Президента виконання обов'язків покладається на прем'єр-міністра України. Прем'єр-міністр України в період виконання ним обов'язків Президента не може здійснювати повноваження, передбачені пунктами 2, 6, 7, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 22, 25, 27 статті 106 Конституції України.

Нагадаємо, згідно діючою редакцією Конституції, Президент України може бути усунений з поста Верховною Радою України в порядку імпічменту у разі вчинення ним державної зради або іншого злочину. Питання про імпічменту ініціюється більшістю від конституційного складу ВР.

Також згідно з діючою Конституцією, у разі дострокового припинення повноважень Президента України виконання обов'язків Президента покладається на голову Верховної Ради України, який на період виконання обов'язків Президента не може здійснювати повноваження, передбачені пунктами 2, 6-8, 10-13, 22, 24, 25, 27, 28 статті 106 Конституції України.

Як повідомив РБК-Україна секретар ТСК щодо змін до Конституції, позафракційний нардепи Юрій Дерев'янко, дана таблиця спрямована на підпис спікеру Верховної Ради України Олександру Турчинову.