ua en ru

У ВР зареєстровано законопроект, що забороняє спецпідрозділам міліції втручатися у виборчий процес

У Верховній Раді зареєстровано законопроект про обмеження використання спецпідрозділів міліції для охорони громадського порядку. Необхідність ухвалення закону його автор, народний депутат Геннадій Москаль ("Наша Україна-Народна самооборона") пояснює масовим використанням сил "Беркута" під час парламентських виборів. У пояснювальній записці зазначено, що підрозділи МВС "Беркут" використовували для захоплення окружних виборчих комісій у деяких округах Миколаївській області й у Києві, внаслідок чого були спотворені результати парламентських выборов. Про це пише видання "Комерсант-Україна".

Москаль пропонує залучати спецназ МВС тільки для підтримки порядку на об'єктах і територіях, які мають особливе значення для народного господарства або постраждалих в результаті стихійного лиха або екологічних катастроф.

"У Первомайськ був стягнут весь міліцейський "звіринець" - і "Беркут", і "Грифон", і "Барс"! Який це тоді вільний вибір при людях в масках, з автоматами і собаками? При Гітлері і Франко і то вибори були вільніші! Тому співробітників міліції необхідно вивести з політичного процесу",- заявив виданню Москаль, обраний до складу Ради VII скликання за списками партії "Батьківщина".

Проте глава прес-служби МВС Володимир Поліщук запевнив, що під час виборів "Беркут" виконував свої функції згідно із законом і може залучатися для охорони громадського порядку при разих конфліктних ситуаціях під час масових заходів.

"В основному їх тактика дій така: вони ("Беркут". - ред.) шикуються в шеренгу і розділяють полярні політичні сили, щоб ті не зійшлися",- пояснив виданню Поліщук.

За його словами, якщо Верховна Рада все ж таки підтримає ініціативу Москаля, то структуру МВС, можливо, буде реформовано.

"Ймовірно, це буде проходити в руслі модернізації силових структур, про що сьогодні говорив президент Віктор Янукович",- зазначив Поліщук.

Учасники акції "Україна без Кучми", які відбували покарання саме за опір спецпідрозділам міліції у березні 2001 року, ініціативу Москаля підтримали. "Потрібно створювати якісь нові служби, відбираючи в такі структури людей з вищою юридичною освітою, які б спостерігали за законністю і порядком під час будь-яких масових акцій",- вважає один з учасників акції "Україна без Кучми", голова київської міської організації УНА-УНСО Ігор Мазур. Разом з тим він висловив переконання, що цей закон не буде прийнятий: "Влада Януковича тримається саме на багнетах "Беркута", бійці якого ламають руки і вибивають зуби учасникам опозиційних мітингів. Тому режим не піде на якісь реформи в цій сфері".

Парламентарі дійсно не поспішають підтримувати ініціативу Геннадія Москаля. Зокрема, народний депутат Василь Грицак (Партія регіонів), автор однієї з концепцій реформування МВС, звинуватив Москаля в популізмі: "Якщо порушується громадський порядок, відбуваються несанкціоновані мітинги, і все це загрожує життю і здоров'ю людей, то застосовувати спецпідрозділи можна і навіть потрібно, як це робиться в усьому світі". На думку Грицака, якщо в тому чи іншому окрузі були незаконно використані спецпідрозділи, то "доцільність їх залучення повинна перевіряти Генпрокуратура". "Нехай Москаль почекає, поки для внесення виправлень у закон у нього з'явиться 226 голосів "за" в парламенті", - підсумував Грицак.

Читайте також: ГПУ пропонує наділити правоохоронні органи правом доступу до протоколів з мокрими печатками