ua en ru

В ВР зареєстрований проект змін в закон "Про Нацбанк" щодо організації грошово-кредитного обігу

Народний депутат Юрій Воропаєв (Партія регіонів) зареєстрував в парламенті проект змін в закон "Про Нацбанк" "щодо організації грошово-кредитного обігу". Копію законопроекту має в своєму розпорядженні "Комерсант-Україна".

У пояснювальній записці до документу йдеться, що він розроблений з метою "врегулювання проблемних питань в діяльності НБУ", приведення у відповідність закону "Про держнагороди" і законодавства ЄС у сфері платіжних систем.

Окрім технічних уточнень, проект припускає скасувати норму закону, що обмежує кількість заступників голови НБУ (зараз - чотири заступники, включаючи першого заступника). "Визначення головою чисельного і персонального складу його заступників за узгодженням з радою (НБУ) сприятиме оптимізації системи управління в Нацбанку", - вважає Ю.Воропаєв.

Проте джерело в банківських кругах, знайоме з тим, як розроблявся цей законопроект, стверджує, що саме ця норма є головною в документі: "Зараз в комітетах обговорюються два великі законопроекти, які дійсно повинні змінити ситуацію на ринку платіжних систем, а в цьому документі є тільки вкраплення тих ініціатив, і писався він тільки для того, щоб Сергій Арбузов (перший заступник глави НБУ) при від'їзді голови (Володимира Стельмаха) зміг привести в Нацбанк своїх людей".

Джерело в правлінні НБУ підтвердило цю версію і пояснило, чому ротації складно провести зараз: "Команді Сергія Арбузова і Ігоря Соркина складно проводити свою політику в правлінні, тому їм потрібна підтримка. Вони (Партія регіонів) хотіли влітку збільшити кількість заступників до шести людей, але їм перешкодили комуністи. Через три дні після того, як набуде чинності цей законопроект, з'являться нові заступники правління". Глава Комуністичної партії Петро Симоненко підтвердив, що саме його фракція виступала проти збільшення кількості заступників. "Потрібно ставити питання: за що отримують зарплату ті чотири, які є", - заявив депутат. Чи будуть комуністи голосувати за версію законопроекту Ю.Воропаєва, йому важко відповісти.

У раді НБУ не проти зміни закону. "У Нацбанку так було завжди: всі питання вирішує перша особа, якщо його немає - перший заступник. У центробанку має бути єдиний глава", - сказав член ради НБУ Валерій Гєєц. При цьому він вважає, що призначення заступників все-таки узгоджуватимуться з радою. Нагадаємо, призначення заступниками глави Ігоря Соркина і Сергія Арбузова, а також звільнення Василя Пасичника пройшло без затвердження радою, яка не збиралася з лютого. "Але це був окремий випадок, а не практика", - вважає В.Гєєц.