ua en ru

У ВР зареєстрований урядовий законопроект, що дозволяє підприємцям працювати без печаток

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований урядовий проект закону (№ 8215 від 11.03.2011 р.), розроблений Держкомпідприємництвом, пропонує запровадження принципу здійснення господарської діяльності суб'єктами господарювання приватного права без печаток, як обов'язкового атрибуту ведення господарської діяльності.

На думку авторів документу, обов'язковість використання печаток в господарському обороті юридичними особами створює штучні перепони у діяльності юридичних осіб та призводить до спекуляції та маніпуляції самими суб'єктами господарювання.

Як зауважив урядовий уповноважений з питань дерегуляції господарської діяльності Михайло Бродський «підприємець сам вирішуватиме, потрібна йому печатка чи ні. Це буде черговим кроком для спрощення ведення бізнесу в Україні. За оцінками представників Міжнародної фінансової корпорації, він дозволить країні піднятися у рейтингу легкості ведення бізнесу Світового банку на декілька пунктів».

Після ухвалення закону, печатки матимуть винятково інформаційний характер, а не дозвільний, як це було дотепер. Вони використовуватимуться за бажанням підприємця. Таким чином, необхідність мати печатку всім суб'єктам господарської діяльності відпаде.

Закон дозволить бізнесу заощаджувати час і гроші. Адже на сьогодні підприємці після державної реєстрації вимушені проходити ще дві процедури, які вимагають додаткових часових та грошових витрат - отримати дозвіл МВС на виготовлення печатки та власне виготовити саму печатку. На це підприємець витрачав 5-7 днів та сплачував близько 400 грн. За ініціативою Михайла Бродського, дозвіл МВС на виготовлення печаток та штампів минулого місяця вже був скасований, йдеться у повідомленні.

Відзначимо, відповідно до проведеного експертами Світового банку у 2010 р. аналізу легкості започаткування бізнесу, у більшості країн Європи та СНД (крім України, Азербайджану та Росії) немає обов'язкової вимоги для підприємців мати печатку.