ua en ru

У ВР триває обговорення можливих кандидатур на посаду міністра оборони

Найближчим часом може бути прийняте рішення про відставку з посади міністра оборони України Михайла Єжеля і призначення на цю посаду колишнього заступника міністра оборони Олександра Олійника, повідомляє джерело в парламенті.

О.Олійник раніше займав посаду першого заступника міністра оборони Євгена Марчука (вересень 2003 - серпень 2004). У серпні 2004 р. О.Олейник був звільнений з цієї посади указом Президента України Леоніда Кучми. Як говорилося в указі, таке рішення було прийняте "у зв'язку з неналежним виконанням завдань по реформуванню зони Балаклавськой бухти міста Севастополя, неприйняттям заходів з метою її демілітаризації, екологічного оздоровлення і подальшого економічного, соціального і культурного розвитку".
У цьому ж указі йдеться про незаконну передачу комерційним структурам майна розформованих військових частин, які були розміщені уздовж берега Балаклавської бухти, що проводиться керівниками Міністерства оборони того часу.

Іншими можливими кандидатурами на посаду міністра оборони раніше називали колишнього керівника цього відомства, народного депутата від Партії регіонів, генерала армії України Олександра Кузьмука і командувача Повітряними силами ВСУ Сергія Оніщенко. Зазначимо, що призначення С.Оніщенко командувачем повітряними силами викликало обурення з боку потерпілих в Скнилівської авіатрагедії 2002 р., в результаті якої загинуло 77 людей, ще 500 людей визнані судом потерпілими.

На початку квітня в ЗМІ публікувалися заяви про можливу відставку нинішнього Міністра оборони України Михайла Єжеля. А парламентський комітет з питань національної безпеки і оборони на чолі з Анатолієм Гриценко запропонував уряду звернутися до Президента Віктора Януковича з проханням звільнити Михайла Єжеля у зв'язку з незадовільним станом озброєних сил і унаслідок порушення процедури проведення тендерів при держзакупівлях.

Як повідомлялося, на початку квітня Віктор Янукович вже звільнив декількох заступників оборони - Михайла Малярчука і Бориса Андресюка. Пізніше також був звільнений Олександр Сухомлін з посади заступника міністра економічного розвитку і торгівлі. Оглядачі говорять, що причиною звільнення є підозри в корупційних діях, пов'язаних з порушеннями процедур держзакупівель для Міноборони.