ua en ru

У ВР не зареєстрований законопроект про мови, розроблений робочою групою за дорученням Президента, - Литвин

На сьогоднішній день у Верховній Раді України (ВР) немає проекту закону про мови, розробленого робочою групою за дорученням глави держави, а значить прогнозувати його подальшу долю поки не доцільно. Про це заявив спікер ВР Володимир Литвин на прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я вважаю, що давати будь-які оцінки або прогнози потрібно, коли законопроект буде в ВР. Якщо він не в ВР, то це не доцільно ... я маю ту саму інформацію про зміст законопроекту, яку маєте і ви", - заявив Литвин .

Читайте також: Робоча група схвалила нову редакцію закону про мови.

На сьогоднішній день в цьому питанні проблема бачиться йому з двох сторін, оскільки якщо розглядати законопроект про порядок використання мов, треба розглядати і уточнення Хартії регіональних мов, а також повинна бути розглянута загальнодержавна програма розвитку і підтримки української мови. "У нинішній ситуації я особисто віддав би перевагу прийняттю програми загальнодержавної програми підтримки та розвитку української мови ... оскільки зареєстрований цілий ряд законопроектів з цього приводу і вони вже у ВР", - сказав Литвин.

Читайте також: Литвин замість підписання закону про мову запропонував прийняти держпрограму розвитку української мови.

Після того, як закон про основи державної мовної політики набув чинності, 10 серпня 2012 р., в якості регіонального російську мову визнали в ряді південних і східних областей України.