ua en ru

У Великобританії п'ять компаній зацікавлені в покупці СП Horizon німецьких енергоконцернів RWE і E.On

У купівлі проекту Horizon Nuclear Power (HNP) у Великобританії (було створене як спільне підприємство німецьких енергетичних гігантів E.On і RWE) зацікавлені 5 компаній, включаючи інвесторів з Китаю, США та країн Близького Сходу. Про це на умовах анонімності повідомив високопоставлений представник галузі, що уточнив, що перевага буде віддано тій компанії, яка придбає СП і буде готова підтримати проект як можна швидше, передає Reuters.

HNP володіє винятковими правами на будівництво атомних блоків на британських майданчиках Wylfa (Уілфа) і Oldbury (Олдбері). Компанія планувала інвестувати 15 млрд фунтів, щоб звести тут атомні електростанції потужністю 6 гВт. Проте в березень 2012 р. RWE і E.On оголосили про плани продажу HNP та відмову від планів зі зведення АЕС у Великобританії, пославшись на фінансові причини.

Як відзначило джерело, в покупці HNP в тому числі зацікавлені енергетична Westinghouse (належить японської Toshiba) і американська компанія Exelon. Інвестори з Росії поки не проявили інтересу до участі в проекті, уточнив він. Раніше повідомлялося, що покупка HNP могла б бути інтересу ГК "Росатом". В RWE, E.On і HNP воліють не коментувати процес продажу.

E.On, RWE та інші енергетичні концерни Німеччини сильно постраждали від рішення німецької влади відмовитися від атомної енергії до 2022 р. слідом за викликала широкий суспільний резонанс аварією на японській атомній електростанції "Фукусіма". Одним з наслідків цього рішення для німецьких енергоконцернів стане різке зростання витрат на виробництво електроенергії при спаді збутових цін через повільне відновлення економіки і підвищення рівня енергоефективності. На даний момент RWE і E.On розпродають активи і згортають атомні проекти.