ua en ru

У Великобританії відкрився вікаріат УПЦ КП

7-19 листопада 2013 року делегація Київського Патріархату відвідала Великобританію. Метою візиту було відкриття Вікаріату та першої парафії Київського Патріархату у Великій Британії, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ КП.

17 листопада, у неділю, відбулося відкриття Вікаріату Української Православної Церкви Київського Патріархату у Великобританії та першої парафії на честь святого апостола Андрія Первозванного, яка буде діяти у місті Лондоні на базі храму св. Ансельма Церкви Англії за адресою: St.Anselm's Church, 286 Kennington Road, SE11 5DU.

У храмі митрополит Переслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній очолив молебень на закликання помочі Святого Духа перед початком усякого доброго діла та звершив чин малого освячення води, після якого окропив присутніх святою водою. Йому співслужили архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, протоієрей Микола Салабай та архімандрит Кіріон (Інасарідзе).

На відкритті Вікаріату були присутні глава Євангельської баптистської церкви Грузії архієпископ Малхаз Сонгулашвілі; заступник Надзвичайного і Повноважного Посла України у Великій Британії Андрій Кузьменко; консул України у Великій Британії Володимир Коваленко; перший секретар Посольства Олександр Пухляк, співробітники Посольства, перші парафіяни.

По завершенні молебню митрополит Епіфаній звернувся до присутніх з проповіддю, у якій висловив надію, що з Божою допомогою, і у Сполученому Королівстві будуть діяти парафії Київського Патріархату, де українці та всі бажаючі зможуть відвідувати православне богослужіння, яке буде звершуватися рідною українською мовою, прославляти Бога, брати участь у Таїнствах, мати духовний зв'язок з Батьківщиною. З вітальними словами також звернулися архієпископ Іларіон та Андрій Кузьменко.

З благословення Патріарха Філарета, виконуючим обов'язки настоятеля новоутвореної парафії призначено архімандрита Кіріона (Інасарідзе).

18 листопада, на другий день візиту, митрополит Епіфаній прибув до Оксфорду, де відвідав богословський навчальний заклад Церкви Англії (Ripon College Cuddesdon), у якому також навчаються майбутні священики цієї конфесії. Архіпастиря і супроводжуючих його осіб радо зустрів ректор коледжу Мартин Персі, який ознайомив делегацію Київського Патріархату з навчальним процесом та внутрішнім життям семінарії. У свою чергу владика Епіфаній розповів представникам Церкви Англії про духовну освіту в Україні та в УПЦ Київського Патріархату зокрема. Під час зустрічі митрополит Епіфаній та Мартин Персі обговорили питання обміну студентами між Київською православною богословською академією та Ripon College Cuddesdon. На завершення зустрічі сторони обмінялися пам'ятними подарунками.

В останній день візиту, 19 листопада, делегація Київського Патріархату мала зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом України у Великобританії п. Володимиром Хандогієм, яка відбулася у будинку Посольства в Лондоні. Під час зустрічі було обговорено широке коло питань, які становлять взаємний інтерес. Зокрема, митрополит Епіфаній розповів дипломату про створення Вікаріату та відкриття першої парафії Київського Патріархату у Великій Британії. У свою чергу, посол побажав, щоб новоутворена парафія стала ще одним осередком української духовності у Сполученому Королівстві. Сторони також висловили сподівання на подальшу взаємну співпрацю на благо українського народу та Батьківщини.

Також представники Київського Патріархату відвідали парламент Великої Британії. У парламенті делегація була прийнята лордом єпископом Річардом Харрісом, бароном Пентаграсійським. Лорд Харріс ознайомив гостей з діяльністю Палати лордів у парламенті Великобританії, після чого мав бесіду з делегацією, під час якої озайомився з життям УПЦ Київського Патріархату, а також з діяльністю новоутвореного Вікаріату у Великобританії.