ua en ru

У Великобританії готується конституційна реформа, що передбачає виборність 80% членів Палати лордів

У Великобританії готується найбільша за сторіччя конституційна реформа, що передбачає введення виборності 80% членів Палати лордів. Ці зміни призведуть до створення в Британії якоїсь подібності американського Сенату і принципово змінять розклад політичних сил. Крім того, реформовану палату пропонується перевести в провінцію - щоб здешевити її утримання. Про це пише видання "Комерсант".

Новий імпульс дискусіям про реформу Палати лордів додало оприлюднення пропозицій об'єднаного парламентського комітету, в який входять представники обох палат. Члени комітету виступили за те, щоб 80% лордів обиралися громадянами і лише 20% - як і раніше призначалися владою за особливі заслуги перед державою. Загальна ж кількість лордів повинна знизитися з нинішніх 800 до 450. Очікується, що нові норми будуть схвалені вже влітку, а перші вибори в реформовану верхню палату, яка стане якоюсь подібністю американського Сенату, відбудуться в 2015 році.

Палата лордів виникла в XIV столітті і близько 500 років мала більше повноважень, ніж Палата громад. Проте поступово вона поступилася ключовою позицією - сьогодні лорди можуть лише відправляти схвалені нижньою палатою закони на перегляд, затягуючи їх ухвалення. У 1999 році влада скасувала 90% місць, що належали спадковим перам. Сьогодні більша частина членів палати - довічні пери, що призначаються монархом за представленням спеціальної комісії або прем'єра.