ua en ru

В умовах війни не можна проводити президентські вибори, - Симоненко

В умовах війни не можна проводити президентські вибори, більш того, новий гарант, обраний лише кількома областями, не буде задовольняти інші регіони, в яких голосування було ускладнено через конфлікт, що розгорівся.

В умовах війни не можна проводити президентські вибори, більш того, новий гарант, обраний лише кількома областями, не буде задовольняти інші регіони, в яких голосування було ускладнено через конфлікт, що розгорівся. У підсумку це може призвести лише до поглиблення розколу між Сходом і Заходом та ескалації напруги, заявив лідер КПУ Петро Симоненко.

Він зазначив, що вибори Президента не можна проводити 25 травня - їх потрібно перенести. Крім того, до обрання нового гаранта Конституції необхідно внести зміни в Основний закон, "щоб були чіткими і зрозумілими повноваження інституту Президента (якщо він взагалі залишається), або його повністю ліквідувати".

"Як можна в умовах війни проводити вибори? Якщо Донецька та Луганська область не будуть голосувати? Як, якщо буде дуже низька явка в Харківській, Запорізькій, Одеській, Миколаївській та Херсонській областях? Глибина суперечностей досить велика, і навряд чи погодяться жителі Південно-Сходу з обранням Президента, якого підтримали лише західні області. Очевидно, що ні. І розкол буде далі посилюватися. Це дуже небезпечна тенденція, яка далі лише посилить точки напруги вже не тільки на Сході", - підкреслив Симоненко.

Лідер КПУ додав, що для врегулювання ситуації на Сході України необхідно відвести війська на постійне місце дислокації.

"Всі підрозділи МВС і СБУ повинні займатися своєю професійною діяльністю - і тут є про що говорити в питаннях охорони громадського порядку, роззброєння незаконних бандформувань, повернення зброї та інші Подібні дії показали б силу влади і готовність до діалогу. Тільки тоді Схід повірить, що влада готова до діалогу, коли перша влада зробить крок назустріч", - констатував політик.

На його думку, далі потрібно сісти за стіл переговорів, скласти перелік основних проблем, визначити механізми їх вирішення і при участі усіх вертикалей влади, включаючи всі політсили парламенту, підписати документ - гарантію виконання всіх зобов'язань. Першочергові питання в терміновому порядку потрібно приймати в Раді і негайно їх підписувати.

"Потрібно показати, що влада сьогодні реально готова вирішувати проблеми, а не займатися словоблуддям, як це робить нинішня влада, яка не є самостійною і залежить від західних політичних менеджерів, які вимагають, щоб у нас було ще більше неспокою. Чим більше в Україні буде неспокійно, тим вигідніше для них, так як точки дестабілізації - це можливість посилити можливості диктату вже для всього світу. Так роблять сьогодні і американці, і європейці. Проблеми України мають вирішуватися всередині країни, а не у Вашингтоні, Брюсселі чи Москві. І перше, що потрібно зробити крок назустріч народу України", - підсумував Симоненко.