ua en ru

В.Ульянов: При створенні Центрального депозитарію НДУ та ВДЦП не втратять свої депозитарні активи

При створенні Центрального депозитарію Національний депозитарій України (НДУ) і Всеукраїнський депозитарій цінних паперів (ВДЦП) не втратять свої депозитарні активи. Про це, на брифінгу заявив голова правління НДУ Володимир Ульянов, передає кореспондент РБК-Україна.
За його словами, в першу чергу це стосується ВДЦП. Він нагадав, що згідно з планом створення Центрального депозитарію, ВДЦПбуде на біржовому ринку, займаючись розрахунково-кліринговою діяльністю, а НДУ буде перебувати на позабіржовому ринку.
"ВДЦП ні на одну копійку не втрачає своїх активів. Ті цінні папери, які були у нього в якості активів у вигляді глобальних сертифікатів, всі ці цінні папери залишаться у нього на кореспондентському рахунку в Національному депозитарії. Тобто, є в нього на сьогоднішній день 470 млрд грн депозитарних активів - вони у нього і залишаться. Єдине - поміняється місце зберігання глобального сертифіката. Те ж саме станеться з цінними паперами Нацбанку. Тут глобальні сертифікати будуть передані в Національний депозитарій, а відповідні цінні папери з-під цих глобальних сертифікатів, підуть до нього на кореспондентський рахунок, як і на коррахунок ВДЦП. Якщо НБУ вважатиме за потрібне, що йому немає сенсу виступати в ролі зберігача, то тоді ці папери розійдуться по рахунках зберігачів так само, як вони знаходяться на рахунках зберігачів", - зазначив він.