ua en ru

В Україну відновлений імпорт дерев'яних вішалок для одягу, - джерело

Українські компанії домоглися можливості відновити імпорт в країну дерев'яних вішалок для одягу. Про це "Комерсант-Україна" розповіли в компаніях Fozzy Group (роздрібні мережі "Сільпо", "Фора", Fozzy C&C) і JYSK.

"Ми відновили поставки в кінці червня, після того як врегулювали судові спори з цього питання", - уточнив глава української компанії групи JYSK Євген Іваниця.

З проблемами ввезення плічок компанії зіткнулися в грудні минулого року. Підприємець Віталій Голєв зареєстрував у "Укрпатенті" промисловий зразок "вішалка для одягу", який включав два види дерев'яних вішалок - з горизонтальною перегородкою і без. Імпортери розповідали, що отримали лист від представника інтересів правовласника компанії "Космонова Україна" з пропозицією підписати договір, що дозволяє їм ввозити дерев'яні вішалки.

JYSK і Fozzy Group відмовилися платити роялті 1 подали судові позови з проханням визнати патент недійсним. Компанії доводили, що запатентований зразок не є новим, оскільки "сукупність істотних ознак дерев'яної вішалки була загальнодоступною до того, як була подана заявка на реєстрацію промислового зразка". 17 червня суд виніс рішення на користь Fozzy Group. У той же день було припинено виробництво і у справі компанії JYSK.

У JYSK відзначають, що сума недоотриманого доходу через неможливість продавати вішалки для одягу незначна. "Вона становить близько 500 тис. грн. Питання не в кількості грошей, а в прецеденті. Дії правовласника були незаконними, і ми це довели", - зазначає Іваниця. Однак далеко не всі компанії були готові вирішувати це питання в суді. Наприклад, в продуктовій мережі "Велика кишеня" повідомили, що вони платили правовласнику.

Власник патенту Віталій Голєв розповів, що ідея стати власником промислового зразка "вішалка для одягу" була ініційована "Космонова Україна". "Вона хотіла убезпечити планований нею імпорт даного товару в Україну в майбутньому. Я видав компанії довіреність на проведення реєстрації промислового зразка. До подальших дій компанії я не причетний", - пояснює Голєв. За його словами, в середині квітня він подав документи до "Украпатент" на анулювання цього патенту. Голєв зазначив, що був власником ще кількох патентів, які також були анульовані. Назвати їх він відмовився.