ua en ru

В Україну за 8 міс. 2013 р. було ввезено на 35% більше молочної продукції - 280 тис. т, - УКАБ

В Україні за вісім місяців 2013 р. в перерахунку на молоко було ввезено понад 280 тис. т молочної продукції, що на 35% перевищує показники минулого року.

В Україні за вісім місяців 2013 р. в перерахунку на молоко було ввезено понад 280 тис. т молочної продукції, що на 35% перевищує показники минулого року. Про це повідомляє прес-служба "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

Спостерігалося значне збільшення частки білоруських товарів: якщо за результатами восьми місяців минулого року дані товари займали в структурі імпорту більше 8%, то в цьому році їх частка зросла до 20%.

За результатами восьми місяців цього року Білорусія збільшила експорт в Україну по всіх позиціях молочних продуктів. Якщо в 2012 р. продукти з низьким вмістом молока, такі як молочна сироватка, з Білорусії ми не імпортували, то в 2013 р. з січня по серпень вже було завезено 20 т. У цей період найбільше зріс імпорт білоруського вершкового масла - в 5,3 рази, до 1,3 тис. т. Імпорт молока та вершків згущених з Білорусії за вісім місяців цього року збільшився до 3,4 тис. т, а кисломолочних продуктів - на 3,7 тис. т. За аналогічний період минулого року обсяги імпорту даної продукції склали 1,6 тис. т і 1,5 тис. т відповідно, говориться в повідомленні.

Експорт молочної продукції за вісім місяців цього року в перерахунку на молоко склав близько 470 тис. т. Для порівняння, за весь 2012 р. з України було експортовано 820 тис. т молочної продукції в перерахунку на молоко.

"Разом з сезонним зменшенням виробництва молока і високими закупівельними цінами імпорт молочної продукції з Білорусії буде зростати. Внаслідок цього сальдо зовнішньої торгівлі по молоку суттєво знизиться", - повідомила експерт аграрних ринків УКАБ Аліна Жарко.