ua en ru

В Україні зареєстрована перша польська політична партія, - ЗМІ

В Україні зареєстрована перша польська політична партія "Політична партія Солідарність", членами якої є поляки, які живуть в Україні.

В Україні зареєстрована перша польська політична партія "Політична партія Солідарність", членами якої є поляки, які живуть в Україні. Про це повідомив засновник і голова партії Станіслав Костецький, передає Польське радіо.

"Ми керувалися бажанням мати політичне представництво нашої національної групи - поляків в Україні, в той же час ми представляємо інтереси інших національних меншин у цій країні", - заявив Костецький.

Як зазначається, установчий з'їзд польської партії в Україні відбувся ще у вересні 2011 року. Щоб зареєструватися, ця група повинна була зібрати 10 тисяч підписів людей, які підтримують її створення. Такі підписи були зібрані переважно в Київській області та інших регіонах.

За словами засновника партії, в цьому році вже занадто пізно приймати участь у парламентських виборах, однак він запевнив, що меншість має намір спробувати отримати довіру людей у місцевих виборах.

"У жовтні наступного року відбудуться місцеві вибори. Вони стануть для нас першим важливим випробуванням", - підкреслив він.
Костецький говорить, що діяльність партії фінансується поки виключно її засновниками, а в майбутньому партія розраховує і на внески її членів.

"Не звертаємося за допомогою до Польщі, тому що знаємо, що політична партія, яка буде просити про допомогу навіть настільки дружню нам країну, якою є Польща, не буде виглядати серйозно щодо власної держави, держави, в якій функціонує. Тому ми зробимо все самостійно", - зазначив Костецький.

За даними польської дипломатії, в Україні діє понад 250 польських організацій. У центрі і на сході країни вони частіше всього об'єднуються навколо Спілки поляків в Україні, на заході - навколо Федерації польських організацій в Україні.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Польщі Єва Копач висловилася за вступ України в Європейський союз.