ua en ru

В Україні набули чинності закони, що збільшують держгарантії по кредитах на загальну суму 53,8 млрд грн

В Україні набули чинності закони № 5189-VI та № 5190-VI "Про внесення змін до статті 6 закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік", що збільшують суму держгарантій по кредитах держпідприємств і кредитами для фінансування проектів сільського господарства на 53, 8 млрд грн. Закони опубліковані у виданні "Голос України" від 4 серпня і вступили в силу 5 серпня 2012

Відповідно до першого закону, збільшується передбачена держбюджетом 2012 сума держгарантій за кредитами держпідприємств на 3,656 млрд дол (29,5 млрд грн) - до 44,5 млрд грн з 15 млрд грн.

"Однією з пріоритетних завдань Міністерства енергетики та вугільної промисловості України на 2012 рік є зменшення залежності держави від імпорту природного газу шляхом зменшення обсягів його споживання", - йшлося в пояснювальній записці до законопроекту.

В цілому в рамках реалізації програми заміщення споживання імпортованого природного газу вугіллям вітчизняного видобутку на початковому етапі планується здійснити на загальну суму 3 млрд 656 млн дол.

Слід зазначити, що Держбанк розвитку КНР підтвердив готовність відкрити спеціальну кредитну лінію для фінансування програми заміщення природного газу вітчизняним вугіллям на загальну суму 3,656 млрд дол.

Відповідно до другого закону, збільшується передбачена держбюджетом 2012 сума держгарантій по кредитах для фінансування проектів сільського господарства до 39,3 млрд грн з 15 млрд грн (24,3 млрд грн). Закон розроблено з метою забезпечення реалізації проектів у сфері сільського господарства, а саме закупівлі китайських засобів захисту рослин, насіння для сільськогосподарських культур, сільськогосподарських знарядь та іншої сільгосппродукції в Україну або продажу українських злакових культур до Китаю, будівництво заводу засобів захисту рослин, переробки органіки-мінеральних добрив та інші будівельні проекти в Україну, культивація землі, висадка та ін Реалізація проектів вимагає залучення кредитних коштів у сумі 3 млрд дол (24,3 млрд грн.).

Нагадаємо, обидва законопроекти вніс до парламенту Кабінет міністрів України.