ua en ru

В Україні набув чинності закон, згідно з яким вводиться Єдиний реєстр арбітражних керуючих

В Україні вступила в силу нова редакція закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", про це повідомляє прес-служба Мін'юсту.

Серед нововведень закону зміна статусу арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора). Так, арбітражний керуючий стає суб'єктом незалежної професійної діяльності. У зв'язку з цим ліцензії на право провадження діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) втратять чинність.

З 19 січня 2013 р. Міністерство юстиції як державний орган з питань банкрутства почне видавати свідоцтва про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора). Особам, які до набрання чинності нової редакції закону, отримали ліцензії на право провадження діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), закон надає можливість протягом шести місяців безкоштовно замінити таку ліцензію на свідоцтво.

Крім того, законом підвищено вимоги до арбітражного керуючого. Зокрема, арбітражним керуючим (розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором) може бути громадянин України, який має повну вищу юридичну або економічну освіту, стаж роботи за фахом не менше трьох років або одного року на керівних посадах після отримання повної вищої освіти, пройшов навчання і стажування протягом шести місяців у порядку, встановленому державним органом з питань банкрутства, володіє державною мовою і склав кваліфікаційний іспит.

Позитивним аспектом щодо вдосконалення професійного рівня арбітражних керуючих стане обов'язок арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) підвищувати кваліфікацію один раз на два роки. Порядок підвищення кваліфікації встановлюється державним органом з питань банкрутства. А неупередженість арбітражних керуючих буде гарантуватися розподілом справ автоматизованою системою з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

Законом запроваджується Єдиний реєстр арбітражних керуючих, формування якого забезпечуватися державним органом з питань банкрутства. Доступ до інформації Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) Україна буде здійснюватися через мережу Інтернет на офіційному сайті Міністерства юстиції як державного органу з питань банкрутства. Реєстр забезпечувати можливість пошуку, перегляду, копіювання та роздрукування даних на основі поширених веб-оглядачів та редакторів, без необхідності застосування спеціально створених для цього технологічних та програмних засобів. Така функція буде забезпечуватися цілодобово, без обмежень та стягнення плати.

Ще однією позитивною новелою, передбаченої новою редакцією закону, є перенесення моменту введення мораторію на задоволення вимог кредиторів, а також стадії порушення справи про банкрутство в підготовче засідання (під час якого суддя з викликом сторін зобов'язаний розглянути заяву про порушення справи про банкрутство, відгук боржника і оцінити надані ініціатором справи докази неплатоспроможності на предмет їх достовірності). Такі відстрочки стадії порушення справи про банкрутство будуть сприяти ухваленню господарськими судами зважених рішень про порушення справи про банкрутство і дасть можливість запобігти вчиненню шкоди особі, щодо якої подано заяву про порушення провадження у справі про банкрутство, коли зазначені в заяві обставини перевіркою не підтвердилися, а також кредиторам, які можуть постраждати від безпідставно введеного мораторію.