ua en ru

В Україні знов стали застосовуватися схеми з ввезення нафтопродуктів без сплати акцизу і мита, - Держкомпідприємництва

Компанія "Лівела" отримала право імпортувати нафтопродукти до України без сплати ПДВ, акцизного збору і ввізного мита, повідомили вчора в Держкомітеті з питань регуляторної політики і підприємництва. З початку серпня підприємство імпортувало 18,3 тис. т світлих нафтопродуктів на суму близько 14,6 млн дол., підрахували експерти

"Лівела" є "дочкою" українсько-польського підприємства з іноземними інвестиціями (ПІІ) "Тайстра". Згідно закону "Про іноземні інвестиції", прийнятому ще в 1992 р., ПІІ мають гарантії держави на застосування до них законодавства, що діяло на момент здійснення інвестицій. В 1992 р. в Україні не було законів "Про ПДВ", "Про акцизний збір", тому практично 100% нафтопродуктів, що ввозяться в країну до 2003 р., не оподатковувалося. Українські НПЗ в цей період не могли конкурувати з імпортерами, а загальні втрати бюджету з 1999 по 2003 р., за даними Мінпаливенерго, перевищили 3,5 млрд дол.

В 2003 р. закон втратив силу, і ПІІ припинили свою роботу. Але в 2004 р. громадянин Польщі Войцех-Януш Беднаж, який відкрив ПІІ "Тайстра", інвестував в нього всього 400 дол., звернувся до Автозаводського суду Кременчука з вимогою відновити дію пільг для компанії. 19 січня 2004 р. визначенням суду "Тайстра" повернула пільги собі і своїм дочірнім підприємствам. У серпні поточного року "дочка" "Лівели" звернулася в митні органи з вимогою оформити партію нафтопродуктів без сплати акцизного збору, ввізного мита і ПДВ.

У Держкомпідприємництва мають намір запропонувати зміни в законодавство, щоб зробити неможливим безподатковий імпорт, заявив заступник глави комітету Сергій Третьяков на нараді 1 вересня, де були присутні представники Держмитниці, Державної податкової адміністрації і учасники ринку.