ua en ru

В Україні в березні 2013 р. індекс споживчих настроїв скоротився на 2,4 пункту - до 81,3

В Україні в березні 2013 р. індекс споживчих настроїв (ІСН) скоротився в порівнянні з лютим на 2,4 п. і склав 81,3. Про це свідчать дані дослідження споживчих настроїв в Україні, яке щомісяця здійснює GfK Ukraine.

У березні тривала тенденція до погіршення очікувань громадян України по динаміки безробіття: відповідний індекс дорівнює 137,6, що на 1, 4 пункти більше, ніж у лютому.

Одночасно погіршилися інфляційні очікування. Відповідний індекс дорівнює 182,1, що на 2, 1 пункту перевищує лютневий показник.
З іншого боку зростає оптимізм українців щодо курсу гривні протягом найближчих трьох місяців: індекс девальваційних очікувань втратив 8, 4 пункти до значення 126,7.

У березні були зафіксовані такі ключові тенденції: індекс споживчих настроїв зберіг характерну для останніх місяців тенденцію до зниження, і повернувся на рівень липня 2012 року.

Основним чинником погіршення ІСН стало істотне падіння індексу доцільності робити великі закупівлі, який впав до показника березня 2012 року. Це відбувалося на тлі погіршення очікуваних змін особистого матеріального становища та динаміки безробіття. Суттєве зменшення побоювань девальвації також обмежило попит на дорогі імпортні товари.

Найбільшою мірою песимізм виріс серед громадян до 45 років, з доходом вище середнього, які живуть у великих містах, а також серед жителів Західної України.

Читайте також: В Україні в лютому 2013 р. індекс споживчих настроїв скоротився на 1,2 пункту - до 83,7.