ua en ru

В Україні в цьому році 1 літр бензину А-95 може коштуватиме 11 грн, - учасник ринку

В Україні в цьому році 1 літр бензину А-95 може коштуватиме 11 грн. Таку думку висловив маркетинговий директор концерну «Галнафтогаз» Василь Дмитрів, пише радіо «Свобода».

«Якщо буде введено мито, 130 євро на тону. Робимо перерахунок у грн/л - 1,28 грн, додаємо до теперішньої ціни, і в підсумку отримаємо ціну майже 11 грн за літр», - прогнозує експерт.

За його словами, запровадження додаткового мита на імпорт нафтопродуктів зробить неконкурентоспроможним іноземне паливо.

Крім того, введення мит не лише підвищить ціни на бензин, а може й призвести до нестачі якісного пального на ринку України, вважає заступник директора науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев. «Це фактично буде дефіцит, - наголошує експерт. Адже нині немає можливості в українських нафтопереробних заводів, забезпечити увесь ринок якісним пальним».

Лише імпорт може забезпечити 2 млн. українських автомобілів вироблених після 2004 року, які потребують якісного бензину стандарту Euro-4 або Євро-5. Відповідно до даних Держмитслужби, в 2010 році 72% імпортних поставок припадало саме на бензин і дизельне паливо євростандарту. Українські ж нафтопереробні заводи таке пальне просто не виробляють, наголошує Г.Рябцев.