ua en ru

В Україні в 2014 р. запрацює автоматична система контролю автентичності ліків, - Грищенко

В рамках боротьби з попаданням фальсифікованих лікарських препаратів на український ринок, вже з наступного року планується ввести систему автоматичного контролю препаратів, яка дозволить перевірити справжність ліки за допомогою мобільного телефону завдяки розміщеної на ліках маркуванні. Про це на сьогоднішній прес-конференції заявив віце-прем'єр-міністр з гуманітарних питань Костянтин Грищенко, передає кореспондент РБК-Україна.

В рамках боротьби з попаданням фальсифікованих лікарських препаратів на український ринок, вже з наступного року планується ввести систему автоматичного контролю препаратів, яка дозволить перевірити справжність ліки за допомогою мобільного телефону завдяки розміщеної на ліках маркуванні. Про це на сьогоднішній прес-конференції заявив віце-прем'єр-міністр з гуманітарних питань Костянтин Грищенко (на фото), передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми продовжуємо роботу в цьому напрямку (боротьби з фальсифікатом), оскільки випадків виходу на фармринок, хоча і в значно менших обсягах, фальсифікату ще є. Але вони вже підпадають під Кримінальний Кодекс і з цим ведеться боротьба на всіх рівнях. У наступному році в тій сфері ми плануємо запровадити систему автоматичного відстеження їх пересування, коли будь-який пацієнт зможе за допомогою простого пристрою і зокрема, сподіваємося, і мобільного телефону, переконатися в достовірності лікарського засобу, отримати інформацію про його походження і дату виробництва. Такі системи вже працюють в Ізраїлі та Туреччині. В ЄС вона буде обов'язковою з 2017 р. Ми розраховуємо її зробити... швидше", - підкреслив Грищенко.

Він також зазначив, що пілотний проект буде запущений в Києві та Дніпропетровської області.

"Він буде в першу чергу стосуватися ліків, які закуповуються за державні кошти, насамперед онкологічної групи вартістю понад 300 грн шляхом нанесення індивідуального маркування", - зазначив віце-прем'єр.