ua en ru

В Україні в 2014 р. озимими культурами може бути засіяно 8,3 млн га посівних площ

В Україні в 2014 р. озимими культурами може бути засіяно 8,3 млн га посівних площ.

В Україні в 2014 р. озимими культурами може бути засіяно 8,3 млн га посівних площ. Про це повідомляє прес-служба "АПК-Інформ".

Згідно з оцінками аналітиків, посівні площі під озимими культурами під урожай 2015 р. в Україні можуть скласти 8,26 млн га, що на 0,7% поступається показнику 2013 р. (8,31 млн га). В т.ч. посівні площі озимої пшениці оцінюються в 5,98 млн га (-1,6%), озимого ячменю - 1,11 млн га (+0,3%), озимого жита - 0,2 млн га (-0,3%) та ріпаку озимого - 0,97 млн га (+3,7%).

При цьому слід зазначити, що в зазначених розрахунках не враховувалася територія тимчасово окупованого Криму.

У прес-службі відзначили, що дані оцінки отримані на основі аналізу ключових факторів, що впливають на проведення осінньої посівної кампанії, а також з використанням результатів опитування сільгоспвиробників України щодо планів по озимому сівби. Серед основних факторів, що обумовили зазначену структуру озимого сівби, варто відзначити суттєве подорожчання основних ресурсів (на 20-50% відносно торішніх показників), перевагу аграріїв вирощувати ліквідні і більш маржинальні культури, а також активні військові дії в східних регіонах країни.

Зокрема, аналітики уточнили, що, згідно з оцінками "АПК-Інформ", в Донецькій та Луганській областях в поточному році може бути не опрацьовано до 35% площ, традиційно засіваються озимими культурами.