ua en ru

В Україні в 2014 р. 225 тис. т бензинів буде замінено біоетанолом, - Міненерговугілля

Міністерство енергетики та вугільної промисловості прогнозує, що з прийняттям законопроекту, який передбачає поступове збільшення вмісту біоетанолу в бензині, вже в 2014 р. 225 тис. т бензинів буде замінено біоетанолом. Про це повідомляє прес-служба Міненерговугілля.

"Це питання енергетичної безпеки і зниження енергетичної залежності України. Норми законопроекту передбачають, що вже в 2014 році відбудеться заміна 5% бензину, споживаного в Україну, на продукти біологічного походження. В цифрах це 225 тис. тонн бензинів, в нафтовому еквіваленті - це 400-500 тис. тонн, тобто до півмільйона тонн нафти ми замінимо біоетанолом", - сказав заступник директора Департаменту з питань нафтової, газової, торф'яної, нафтопереробної промисловості та альтернативних видів палива Костянтин Бородін.

Також Бородін зазначив, що додавання до 10% біоетанолу до бензину не вимагає переобладнання двигунів автомобілів, про що свідчить і європейський досвід.
"Практично всі країни Європейського союзу вже мають біокомпоненти в складі своїх моторних палив. Лідерами цього процесу в Європі є Німеччина і Франція. У Франції досвід додавання біоетанолу до бензину існує більше 5 років. Всі французькі машини їздять на бензинах з додаванням біоетанолу і двигуни не переробляються ", - сказав він.
Крім того, Бородін заявив, що впровадження біоетанолу на ринок також дозволить дозагрузку потужності вітчизняного агропромислового комплексу.

"Потужності спиртової галузі задіяні в межах 40%, тому додавання біоетанолу до бензину дозволить цю галузь дозагрузіть. Міненерговугілля знаходиться в активному діалозі з Міністерством аграрної політики, в якому розраховують модернізувати і дозагрузіть більше 10 спиртових підприємств і збільшити в цілому завантаження спиртових заводів до рівня 70 % і більше ", - сказав Костянтин Бородін.

Він також зазначив, що бензин з додаванням біоетанолу залишиться підакцизним товаром і контроль Податкової адміністрації за його виготовленням та розповсюдженням сприяти поліпшенню ситуації з якістю палива на автозаправних станціях.

Костянтин Бородін додав, що законопроект пройшов первинне узгодження з учасниками ринку, а спеціально створена робоча група виявила повну підтримку цієї ініціативи серед найбільших учасників ринку.

Нагадаємо, законопроект передбачає поступове збільшення виробництва та використання біопалива був оприлюднений 19 квітня 2012 р.