ua en ru

В Україні в 2013 р. на сушіння кукурудзи буде витрачено газу на суму більше 100 млн дол., - УКАБ

В Україні в 2013 р. на сушіння кукурудзи буде витрачено газу на суму більше 100 млн дол. Про це повідомляє прес-служба асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

Середній рівень вологості минулорічної кукурудзи по Україні склав близько 23%, що змусило аграріїв витрачати 11,3 куб. м газу для сушки однієї тонни в базовій вологості. За оцінками УКАБ, на сьогодні середній рівень вологості кукурудзи вище торішнього у зв'язку з несприятливими погодними умовами і становить в середньому 27%. Це означає, що в цьому році на сушку однієї тонни кукурудзи доведеться витратити близько 17,7 куб. м газу.

Таким чином, в минулому році аграрії використовували 197,7 млн куб. м газу на сушіння кукурудзи, грошовий еквіваленті склав 915,7 млн грн. У цьому році витрати аграріїв на сушку зростуть на 86%. Прогнозується використання 373,3 куб. м газу з сумарною вартістю 1729,6 млн грн. Таким чином, аграрії в цьому році додатково витратять 175,6 куб. м газу.

Також прогнозується зростання вартості послуг елеваторів при прийманні зерна у суб'єктів ринку в середньому на 80 грн за 1 тонну, що обумовлено підвищенням витрат на сушіння зерна з вищою вологістю до базової, в масштабах країни складе колосальні витрати.

"Дощова погода протягом останнього місяця суттєво вдарила по бюджетах усіх українських аграріїв. Загальне підвищення рівня вологості зерна вилилося в значні витрати на сушку. Фермерам з південних областей пощастило трохи більше, оскільки середня вологість кукурудзи в розрізі регіонів у них нижче, ніж середня по Україні, відповідно і витрати вони будуть нести менші. Сукупність вищезазначеного на тлі низьких цін на зерно, нестабільною фіскальної політики та неповернення ПДВ при експорті катастрофічно знижує привабливість АПК", - зазначив експерт асоціації УКАБ Ігор Остапчук.