ua en ru

В Україні в 2012 р. правоохоронні органи використовувалися в якості інструментів для репресій опозиції, - правозахисники

Українська Гельсінкська спілка з прав людини вчора представила доповідь "Права людини в Україні-2012", підготовлений групою та представниками ще близько 40 правозахисних організацій, в якій розкритиковано ситуацію в Україні. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна", у розпорядженні якого опинилася повна версія доповіді.

Значна частина доповіді присвячена політичним переслідуванням. "У 2012 році продовжувалося і навіть іноді посилювалося використання прокуратури, МВС і СБУ в якості інструментів для репресій опозиції та учасників громадських рухів", - зазначив голова правління Української Гельсінкської групи Євген Захаров.

Укладачі доповіді прийшли до висновку, що лідери опозиції Юлія Тимошенко та Юрій Луценко "можуть вважатися політичними в'язнями", оскільки їх кримінальне переслідування "є політично вмотивованим". Наведені й інші приклади політичних переслідувань, наприклад арешти на 15 діб активістів "Коаліції учасників помаранчевої революції" за роздачу презервативів із зображенням на пачці людини, схожого на Президента Віктора Януковича.

Окремо автори доповіді розглянули і справи стосовно активістів "рухів націонал-патріотичного характеру", наприклад членів організації "Тризуб" імені Степана Бандери, які відпиляти голову пам'ятнику Йосипу Сталіну у Запоріжжі в 2011 році і засуджених за це до позбавлення волі на строк від одного до трьох років умовно. Правозахисники нагадують, що влітку 2012 року Апеляційний суд залишив це рішення в силі. Політичним переслідуванням названа і справа у відношенні так званих "васильківських терористів", обвинувачених у спробі підриву пам'ятника Леніну в Борисполі, в той час як до моменту пред'явлення їм обвинувачення він вже був демонтований за рішенням Бориспільської міськради.

Автори документа повідомили про перешкоджання владою проведенню опозиційних акцій протесту, багато з яких були заборонені судами (за рік вони задовольнили 88% відповідних позовів місцевої влади, заборонивши таким чином 355 акцій). В якості прикладу втручання влади наводиться спроба розгону акції протесту проти ухвалення закону "Про основи державної мовної політики" під Українським домом. "Судова система продовжувала залишатися абсолютно залежною, адже контроль над судами є ключовою умовою збереження влади", - зазначив Захаров. Піднімається в доповіді і тема тортур і жорстокого поводження в місцях позбавлення волі і відділеннях міліції. В якості одного з гучних прикладів правозахисники називають масове побиття ув'язнених у колонії №89 у Дніпропетровську в липні 2012 року.

Серед позитивних моментів названо поліпшення ставлення держави до іноземних громадян. На думку авторів доповіді, це виражається в зменшенні кількості депортованих за ініціативою МВС нелегальних мігрантів (якщо в 2011 році їх було близько 11 тис., то в 2012 - 2,5 тис.), а також скорочення приблизно на 1 тис. осіб кількості мігрантів, яким було відмовлено у перетинанні державного кордону. "Ситуація з дотриманням прав людини в 2012 році нагадує ложку меду в бочці дьогтю. Можна сказати, що внаслідок прийняття нових прогресивних законів, зокрема Кримінального процесуального кодексу, ситуація з дотриманням деяких прав і свобод може потенційно покращитися. Але що стосується свободи слова, інформації, зібрань, то спостерігається погіршення ситуації", - підсумував Євген Захаров.

В офісі уповноваженого Верховної ради з прав людини готові прислухатися до правозахисників. Так, представник омбудсмена - керівник департаменту з питань реалізації Національного превентивного механізму Юрій Бєлоусов - визнав, що "факти жорстокого поводження у в'язницях і міліції дійсно присутні". Разом з тим він нагадав, що Національний превентивний механізм був створений лише в кінці минулого року. "Ми тільки починаємо повноцінно працювати, активно залучаємо представників громадянського суспільства до інспектування закритих установ, щоб скоротити число подібних випадків", - заявив Бєлоусов.

Читайте також: Тимошенко і Луценко потрібно визнати політичними в'язнями, - ПАРЄ