ua en ru

В Україні в 2011 р. заборгованість місцевих бюджетів перед надавачами послуг ЖКГ за коштами субвенції зросла на 535,8 млн грн

В Україні протягом 2011 р. заборгованість місцевих бюджетів перед підприємствами - надавачами послуг за коштами субвенції з державного бюджету на надання пільг і субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг зросла, на 535,8 млн грн, повідомляє прес-служба Рахункової палати України.

Водночас планові показники виділення асигнувань за субвенцією не виконані на 448,2 млн грн. "Це негативно позначається на фінансових результатах діяльності відповідних підприємств та якості надання послуг населенню", - зазначають в Рахунковій палаті.

"Наразі відсутнє науково-технічне обґрунтування окремих норм споживання енергоресурсів, на підставі яких і формуються обсяги державної допомоги. При наданні пільг і субсидій застосовуються норми користування природним газом, які не переглядалися понад 15 років, що не сприяє його економному використанню. Натомість виникає потреба у збільшенні обсягів субвенції", - йдеться в повідомленні.

Колегія Рахункової палати наголосила, що спрямування житлово-комунальним підприємствам субвенції (у 2011 р. понад 6 млрд грн), яка має компенсувати вартість послуг, наданих пільговим категоріям громадян, лише частково зменшує гостроту проблем у комунальній сфері. Адже залишаються й інші чинники, що впливають на ситуацію у житлово-комунальному господарстві країни - значна зношеність основних фондів, понаднормативні втрати енергетичних і водних ресурсів, рівень тарифів, тяжкий фінансово-економічний стан комунальних підприємств (станом на 1 січня 2012 р. підприємства галузі отримали збитки на суму 2,5 млрд грн).

Читайте також: Янукович: "Тарифи ЖКГ не мають підвищитися після виборів"