ua en ru

В Україні рівень рентабельності виробництва молока в 2012 р. знизився на 87% - до 2,3%

В Україні рівень рентабельності виробництва молока в 2012 р. склав 2,3% у порівнянні з 18,5% рентабельності в 2011 р. Таки чином прибутковість виробництва молока значно знизилася на 87%. Про це повідомили в асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) з посиланням на дані Держстату.

За підсумками минулого року, в 11 областях України виробництво молока стало збитковим. Низька рентабельність спостерігалася в Чернівецькій обл. і склала -17,0%, а також у Дніпропетровській та Одеській обл. - близько -10,3%. Найвищу рентабельність мали підприємства Закарпатської обл., які в 2012 р. продемонстрували рентабельність близько 40%.

"Якщо взяти область з найбільшим поголів'ям корів в сільгосппідприємствах - Полтавську, то тут рентабельність виробництва молока становить 5,8%, і це при майже кращих показниках надоїв корів по Україні - 5,4 тис. кг на рік на середнє поголів'я", - зазначила експерт аграрних ринків УКАБ Аліна Жарко.

Зменшення рентабельності пов'язане із зростанням цін на корми і зниженням закупівельних цін на молоко. З березня 2012 р. і до кінця 2012 р. ціни на сировинне молоко від сільськогосподарських підприємств були нижче цін попереднього року. У літні і зимові місяці минулого року ціни на молоко були навіть менше цін 2010 р.

Такий низький рівень цін викликане збільшенням обсягів виробництва молока. У 2012 р. валове виробництво молока в сільгосппідприємствах склало 2,5 млн т, що на 13,1% більше, ніж у попередньому році.

"У цьому році за рахунок сезонності ціни на молоко поки знаходяться на досить високому рівні, часто перевищують 4 грн/кг. Основним результатом цього стало стрімке нарощування імпорту дешевої цільно-молочної продукції. В таких складно-прогнозованих ринкових умовах підприємствам з виробництва молока важко залишатися рентабельними", - зазначила експерт УКАБ.

Читайте також: Виробництво м'яса в Україні в січні-лютому 2013 р. виросло на 7,3% - до 533,9 тис. т