ua en ru

В Україні покращилася якість газу, - "Укртрансгаз"

За останні 5 місяців якість газу в українській газотранспортній системі покращився на 0,8%. 

За останні 5 місяців якість газу в українській газотранспортній системі покращився на 0,8%. Про це РБК-Україна повідомив керівник прес-служби ПАТ "Укртрансгаз" Максим Белявський з посиланням на дані щоденного вимірювання якості газу в системі компанії "Укртрансгаз".

Зокрема, показник калорійності газу, а саме нижча теплота згоряння зросла з 8187 ккал/куб. м в травні до 8225 ккал/куб. м в жовтні.

Мінімальний рівень калорійності, встановлений українськими стандартами, становить 7600 ккал/куб. м.

Калорійність газу вказує на кількість тепла, виміряного в калоріях, виділюване при згорянні одного кубічного метра палива.
"Укртрансгаз" зазначає, що на сьогоднішній день в Європейському союзі реалізується практика укладення контрактів купівлі-продажу газу за цінами, які прив'язані до показника енергетичної цінності палива і вимірюються в Євро/мегават-годину. "Це дозволяє покупцеві точніше спрогнозувати свої потреби у паливі і платити за отриманий ресурс справедливу ціну", - підкреслюють у компанії.

Згідно з контрактами, укладеними НАК "Нафтогаз України" з європейськими партнерами, вартість газу взаємопов'язана з його енергетичною цінністю (яка вимірюється в мегават-годинах), що відповідає стандартним європейським газовим договорами EFET.


Нагадаємо, раніше український оператор газотранспортної системи компанія "Укртрансгаз" заявив, що норвезький газ, який почав надходити в Україну з 1 жовтня, набагато якісніше російського.