ua en ru

Україна потерпає від найтяжчої серед країн Європи та СНД епідемії гепатиту; у світі бл. 680 млн носіїв вірусів гепатитів.

Україна потерпає від найтяжчої серед країн Європи та СНД епідемії гепатиту. Це заявив перший заступник міністра охорони здоров'я України Василь Лазоришинець вчора на прес-конференції з нагоди Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами, передає «Радіо «Свобода» з посиланням на прес-службу МОЗ.

Водночас, за словами заступника міністра, сьогодні держава визнала цю проблему та готова разом з громадськими організаціями допомогти вирішити її. В.Лазоришинець зазначив, що в Україні мало інформації про гепатит С, тимчасом як група вірусних гепатитів, найнебезпечнішими серед яких є В і С, швидко поширюється в нашій країні. Інфікування цими вірусами призводить до хронічного перебігу хвороби з несприятливими наслідками.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), число носіїв вірусу гепатиту В у світі сягає 350-500 мільйонів, а людей, в яких виявлено маркери гепатиту С,- понад 180 мільйонів. Кількість людей, інфікованих вірусом гепатиту С, вже сьогодні в десятки разів перевищує кількість ВІЛ-інфікованих, а за прогнозами фахівців, до 2015-2020 років число хворих подвоїться.