ua en ru

В Україні зберігатиметься низька інфляційна динаміка, - експерт

В Україні зберігатиметься низька інфляційна динаміка, попри очікування щодо підвищення адміністративно регульованих цін чи ослаблення гривні, вважає старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Олександр Жолудь.

«Якщо подивимося на дефляцію 2012 р., то вона йшла саме по українських товарах, передусім, продуктах харчування. Тому якщо рецесія буде продовжуватися, принаймні, першу половину року, навіть, незважаючи на ймовірне підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, ослаблення гривні на кілька відсотків, інфляція буде знаходитися на низькому рівні», - сказав експерт РБК-Україна.

На його думку, враховуючи сповільнення української економіки в ІІ півріччі 2012 р., урядовий прогноз щодо зростання ВВП на 3,4% «є під питанням». Коментуючи ж той факт, що торік у жовтні МВФ оприлюднював прогноз зростання економіки України в поточному році на 3,5%, представник МЦПД зауважив, що МВФ публікує свої прогнози двічі на рік - у квітні та жовтні.

«Скоріше за все, в МВФ для внутрішнього користування вже є нові дані. Очевидно, що вони просто ще не потрапили в оновлену базу даних», - резюмував експерт.