ua en ru

В Україні знизилася торговельна активність на аграрному ринку, - "Держзовнішінформ"

Торговельна активність на аграрному ринку України значно знизилася. Про це повідомив начальник відділу АПК ДП "Держзовнішінформ" Олександр Одосій, передає прес-служба підприємства.

Торговельна активність на аграрному ринку України значно знизилася. Про це повідомив начальник відділу АПК ДП "Держзовнішінформ" Олександр Одосій, передає прес-служба підприємства.

Причинами зниження активності, як наголошується, є хвиля фінансової кризи, яка охопила Україну, знецінення гривні, зменшення купівельної спроможності населення і компаній, а також не впевненість сільгоспвиробників "в завтрашньому дні" і стримування ними продажів.

Крім цього, більшість власників великих партій товару погоджуються на угоди лише у разі продажу товару за валюту, гривневі контракти зараз практично не укладаються. Надалі на внутрішньому ринку не виключається зростання цін на зерно в гривні.

"Більшість експортно-орієнтованих компаній, як наголошується, збільшили свої закупівельні ціни на продовольчу пшеницю 3 і 2 класів на базисі EXW франко-елеватор до 1800-2050 грн/т і 1850-2120 грн/т відповідно. Вартість продовольчої пшениці на базисі поставки FOB глибоководні порти Чорного і Азовського морів оцінювалася в 270-285 дол./т.", - йдеться в повідомленні.

За словами Одосія, сільгоспвиробники стримують великотоннажні обсяги пшениці, і продають її лише в разі гострої необхідності поповнення оборотних коштів. Виробники комбікормів і заводи з виробництва спирту також збільшили свої закупівельні ціни.

При цьому в більшості компаній, як зазначається, є в наявності запаси зерна на 1-3 місяці безперебійної роботи.

ДП "Держзовнішінформ" провідний інформаційно-аналітичний та експертний центр України у сфері зовнішньої торгівлі, створений Міністерством зовнішньоекономічних зв'язків і торгівлі України у 1996 році.