ua en ru

В Україні зараз немає дієздатної опозиції, - "Український вибір"

Сьогодні жодна з опозиційних партій не готова відмовитися від преференцій, які дає співпраця з владою, а тому всі політичні сили намагаються вибудовувати відносини і домовлятися про співпрацю у новому форматі. Таку думку висловив член виконкому громадського руху "Український вибір" Юрій Загородній.

"В Україні немає політичної сили, яку можна було б назвати опозиційною по відношенню до діючої влади. Все, що роблять українські політики, тимчасово відсторонені від державної годівниці, - не більше ніж імітація бурхливої опозиційної діяльності", - стверджує Загородній.

За словами експерта, не можна вважати опозиціонерами тих, "хто в стінах ВР або на рейтингових ток-шоу таврує президента і членів уряду, влаштовує показові бої під спалахами фотокамер, відстоюючи свою "принципову" позицію, а через кілька хвилин у кулуарах мирно розмовляє з недавніми спаринг-партнерами... про погоду, життя, бізнес-інтереси".

В українському політичному середовищі немає постійних ворогів або друзів, є лише постійні бізнес-інтереси, саме тому виборці постійно спостерігають "тушкування" і фракційні "брунькування" в парламенті, впевнений Загородній.

"Основний закон вітчизняної політики - "друзям - все, ворогам - закон" - формує світоглядну позицію опозиційних політиків: з владою, якою б вона не була, краще жити мирно. Всілякі "ширки", неприродні коаліції, союзи та альянси створюються з однією метою: зберегти вплив і отримати доступ до влади. Звідси й старі-нові обличчя у всіх без винятку урядах і парламентах", - підкреслив експерт.

Він також прокоментував новий виток "коаліціад" після обрання нового президента: "Жодна з політичних нібито опозиційних партій не готова відмовитися від преференцій, які дає співпраця з владою, а тому всі політичні сили намагаються вибудовувати відносини і домовлятися про співпрацю у новому форматі. Це тупиковий шлях, він веде до згортання демократичних ініціатив та встановлення нового антинародного режиму".

Загородній переконаний, що Україні потрібні сильні лідери, сильна опозиція, яка буде контролювати владу, вказувати на недоліки і пропонувати реальні та ефективні реформи. "Наявність сильної опозиції - непорушна умова для формування чесної, некорумпованої влади, яка буде діяти в інтересах народу. Питання: чи зможуть нинішні політики самі сформувати реальну опозиційну силу або ж будуть чекати, коли її призначать? Час покаже", - підсумував експерт.