ua en ru

В Україні сьогодні набуває чинності новий Митний кодекс

В Україні сьогодні, 1 червня 2012 р., набирає чинності новий Митний кодекс. Новий Митний кодекс передбачає передачу всіх повноважень по виданню наказів нормативного характеру від Держмитслужби Міністерству фінансів України. Також передбачено, що вартість товарів, які можуть ввозитися громадянами на митну територію України без сплати податків через сухопутні і морські пункти пропуску складає 500 євро, повітряним сполученням - до 1 тис. євро, а при поштових пересиланнях - до 300 євро.

Крім того, скорочено перелік документів, необхідних для митного оформлення. Тепер їх всього три: митна декларація, інвойс і декларація митної вартості.

Час митного оформлення скорочується з 24 годин до 4-х годин.

Крім того, суб'єкт зможе самостійно зафіксувати в електронних системах дату і час подання митної декларації.

А за порушення терміну митного оформлення посадові особи митниці будуть нести персональну відповідальність.

З 1 червня суб'єкти зможуть заявляти товар до оформлення в будь-якому митному органі. На думку експертів, право самостійного вибору місця оформлення є одним з основних спрощень. Воно дозволить істотно знизити часові та фінансові витрати на логістику.
Кодекс виключає митну брокерську діяльність з числа видів діяльності, на здійснення яких митними органами надаються дозволи.

Виключена необхідність надання фінансової страхової гарантії в розмірі не менше 300 тис. євро, а працює з брокером агенту з митного оформлення не потрібно буде підтверджувати кваліфікацію в Держмитниці і рівень спеціальних знань.

Також кодексом збільшено загальний строк тимчасового ввезення громадянами-нерезидентами транспортних засобів особистого користування з 183 днів до одного року.

Нагадаємо, Митний кодекс був опублікований у виданні "Голос України" 24 квітня 2012 р.