ua en ru

В Україні з 1 січня 2011 р. набрали чинності 28 законів та 18 постанов

В Україні з 1 січня 2011 р. набрали чинності 28 законів, 18 постанов та 1 розпорядження Кабінету міністрів, а також 1 постанова Верховної Ради (ВР) України. Про це повідомив міністр юстиції України Олександр Лавринович з посиланням на Єдиний державний реєстр нормативно-правових актів, утримувачем якого є Міністерство юстиції, повідомляє прес-служба Міністерства.
Так, за словами міністра юстиції, в перший день нового року набувають чинності повністю або частково 6 базових законів та 22 закони, якими вносяться зміни до чинного законодавства. Зокрема, 13 законів у фінансово-економічній сфері, 4 - у соціальній сфері, 3 - у правовій сфері, 3 - у сфері державного управління, 1 закон у сфері технічної безпеки та безпеки праці, 1 - у сфері фізичної культури і спорту, 1 - у науково-технічній сфері, 1 - у сфері охорони здоров'я, 1 - у сфері культури.
Серед базових законів 1 січня набрав чинності закон України "Про Державний бюджет України на 2011 р.". Крім того, набувають чинності основні положення Податкового кодексу України. Також, набув чинності Бюджетний кодекс України.
Вступають в силу окремі положення закону України "Про судоустрій і статус суддів". З 1 січня 2011 р. набрав чинності закон України "Про захист персональних даних".
Набирала чинності частина перша статті 12 закону України "Про газ (метан) вугільних родовищ". Згідно з указаною статтею, не допускається експлуатація вугільних родовищ з підвищеним рівнем концентрації газу (метану) без проведення необхідних заходів з вентиляції або дегазації, які забезпечують приведення концентрації газу (метану) до встановлених нормативів.
Рештою законів, що набирають сили в перший день нового року, за словами міністра юстиції, вносяться зміни до чинного законодавчого масиву. Зокрема, вступає в силу: закон України "Про внесення змін до закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" щодо виплати допомоги при народженні дитини", закон України "Про внесення зміни до статті 14 закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною", яким передбачено виплату у повному обсязі пенсії за особливі заслуги перед Україною особам, які одержують таку пенсію та перебувають на повному державному утриманні у відповідній установі (закладі)", закон України "Про внесення зміни до статті 30 закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні", закон України "Про внесення змін до статті 208 Земельного кодексу України"; закон України "Про внесення зміни до статті 209 Земельного кодексу України", закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо внесення змін до низки законодавчих актів з питань оподаткування з метою збільшення надходження податків і зборів до бюджетів усіх рівнів), закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Бюджетного кодексу України" (зокрема до Кодексу України про адміністративні правопорушення), закон України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування". пункт 2 розділу I закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку та підготовки готельної інфраструктури до проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу", закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу векселів" та ін.